Regeringen har mistet grebet om skolen

8. marts 2013 00:21 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Regeringen har mistet grebet om skolen
Billede mangler

Skolehaver, udeskoler, besøg på virksomheder, frivillige idrætsledere og musikere fra den lokale musikskole. Det hele som et spændende, eksotisk krydderi i en længere skoledag.

 

Sådan blev regeringens vision om en dansk folkeskole præsenteret på en konference i går, men ellers er det, som om vi ikke rigtig kan få øje på den mere. Konflikten om arbejdstiden mellem kommunerne og lærerne har fuldstændig stjålet rampelyset. Lærerne investerer i kampagner mod den tvungne heldagsskole, og medier rapporterer om stigende skepsis i befolkningen mod de lange skoledage.

Regeringen er nødt til at prøve at tilbageerobre dagsordenen. Ellers mister vi en enestående chance for at få et helt nødvendigt kvalitetsløft af folkeskolen, lyder det fra vicedirektør Bjarne Lundager Jensen fra uddannelsestænketanken DEA ifølge Berlingske fredag.

»Konflikten har fuldstændig overskygget visionerne og de gode elementer i regeringens reformoplæg. Det er synd og skam. Jeg kan ikke forstå, at regeringen ikke er mere tydelig om de indholdsmæssige mål i reformen, men lader Danmarks Lærerforening erobre hele scenen. Grundtanken i reformen om flere timer og en kombination af teori og praksis er elementært rigtig,« siger Bjarne Lundager Jensen.

Journalisten og forfatteren Lars Olsen, der regnes for ophavsmand til mange af tankerne bag regeringens skolereform, er ligeledes oprigtigt bekymret for, at reformen rammes af lærernes vrede og skuffelse.

»Jeg kan godt forstå arbejdsgivernes synspunkt, for jeg synes også, de nuværende arbejdstidsregler er for stive. Men jeg er bange for, at skolereformen kommer til at lide under konflikten. Jeg frygter, at lærerne – delvis med rette, delvis med urette – føler sig forurettede og går i baglås. Det er svært at gennemføre en skolereform med en lærerstand, der er på hælene. Reformen vil få en langt sværere start,« siger Lars Olsen.

Da regeringen i december fremlagde sit udspil til en ny folkeskole, var der stor støtte i befolkningen. Ifølge en Gallup-undersøgelse i Berlingske var 73 procent positive eller overvejende positive. På det seneste har målingerne vist, at godt og vel en tredjedel vil støtte heldagsskolen. Spørgsmål og svarmuligheder er dog ikke formuleret ens. Noget tyder på, at betegnelsen »heldagsskole« i spørgsmålene får en del forældre til at betakke sig.

»Jeg tror, at stemningen i befolkningen er blevet mere skeptisk. Christine Antorini har en stor opgave i at forklare, hvordan skoledagen bliver, og at reformen ikke vil betyde, at eleverne skal gå i skole hele dagen,« siger Lars Olsen.

Hidtil har betegnelsen »heldagsskole« været brugt om skoler, der søgte Undervisningsministeriet om dispensation for at lave en skoledag, der var længere end seks-syv timer for de yngste elever. Disse grænser overskrides dog ikke i regeringens udspil til reform, da elever til og med 3. klasse kun skal gå i skole i seks timer dagligt. Alligevel argumenterer lærerne mod »tvungne heldagsskoler«.

»Danmarks Lærerforenings retorik er skiftet. De var positive i starten og viste imødekommenhed. Men i takt med, at den faglige konflikt er spidset til, er de blevet mere og mere firkantede at høre på. Sagen er kørt alt for langt ud, og Danmarks Lærerforening er faldet tilbage i de skyttegrave, de befandt sig i under de borgerlige undervisningsministre. Der var ellers kommet en anden stemning med Antorini, og lærerforeningen var blevet mere nuancerede i deres skolepolitik,« siger Lars Olsen.

For Bjarne Lundager Jensen er skolereformen en helt central og nødvendig løsning på den stigende internationale konkurrence.

»Reformen er et intelligent svar på den stærke konkurrence, vi oplever fra andre regioner i verden, og den er en afgørende faktor i bestræbelserne på at løfte det danske uddannelsesniveau. Vi er nødt til at blive meget dygtigere og meget mere kreative, for det er man begyndt at blive i andre regioner af verden, hvor man arbejder langt hårdere på det, end vi gør – og hvor man gør det 24-7,« siger Bjarne Lundager Jensen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu