Regeringen indstiller F-35 som Danmarks nye kampfly

11. maj 2016 16:53 | Af: Ritzau Fokus og Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

Lockheed Martins F-35A Lightning har vundet regeringens gunst i kampen om at blive Danmarks nye kampfly.

Regeringen indstiller F-35 som Danmarks nye kampfly
Arkivfoto:Regeringen indstiller F-35 som Danmarks nye kampfly Regeringen indstiller kampflyet F-35 (Joint Strike Fighter) til at være det kampfly, der skal erstatte Danmarks F-16-fly. Arkivfoto/Scanpix

Regeringen indstiller kampflyet F-35 (Joint Strike Fighter) til at være det kampfly, der skal erstatte Danmarks F-16-fly. Det erfarer TV2.

Mere præcist er det en ordre på 27 fly af typen F-35A Lightning II, der produceres af Lockheed Martin, som bliver regeringens anbefaling.

Nyt Kampfly Program-kontoret under Forsvarsministeriet har for kort tid siden afleveret sin evaluering af de tre kandidatfly – det fælleseuropæiske Eurofighter, og de to amerikanske fly F18 Super Hornet og F35 (Joint Strike Fighter).

Tidligere har Radio24Syv på baggrund af anonyme kilder berettet, at rapporten peger på F35 som det bedste bud på alle fire udvalgte parametre, selvom flyet ikke er i drift endnu.

Herefter er der lagt op til, at de øvrige partier (SF, R, K, S, DF, LA) får mulighed for at se rapporten, og forsvarsforligkredsen beslutter, hvad der skal være Danmarks kampfly i de næste i hvert fald 30 år.

De Konservative har allerede overfor TV2 oplyst, at de mener, at 27 fly er for lidt. De vil have 30 operative fly, siger Rasmus Jarlov til TV2 News.

Hverken Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup, eller SFs forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, ønsker onsdag eftermiddag at kommentere nyheden. De Konservatives forsvarsordfører, Rasmus Jarlov, er dog ikke tilfreds med antallet.

– Jeg synes, det er for få fly, og jeg kan ikke tage stilling til, om det er det rigtige fly, før vi har modtaget rapporten fra det såkaldte kampflykontor, siger han til Ritzau.

– Men jeg er glad for, at vi kan få et forslag fra regeringen på banen, så vi kan komme i gang med forhandlingerne, for vi trænger til at få truffet en beslutning om nye fly. Det kan ikke vente længere.

Den kritik afviser Michael Aastrup Jensen (V):

– Jeg går ud fra, at det er en militærfaglig vurdering. Det synes jeg ikke, at vi politisk skal gå ind og blande os i.

På de sociale medier er der allerede godt gang i debatten – både for og imod.

Blandt andet har Michael Aastrup Jensen (V) på Twitter udtrykt sin tilfredshed over valget:

Statsministeriet har oplyst, at i morgen, torsdag, afholder statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og forsvarsminister Peter Christensen (V) pressemøde klokken 10.00.

 

/ritzau/

 

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu