Regeringen klar med snus-forbud

4. marts 2013 15:59 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Regeringen klar med snus-forbud

Det skal være slut med at sælge løs snus i danske butikker. Det mener regeringen, som senere på måneden vil fremsætte et lovforslag i Folketinget om at forbyde salg af snus.

 

Det bekræfter sundhedsminister Astrid Krag (SF) og henviser til, at salg af løs snus i Danmark strider mod EUs tobaksvaredirektiv fra 2001, og hvis salget fortsætter, kan det føre til en sag mod Danmark ved EU-domstolen.

»Når vi fremsætter lovforslag om et forbud mod salg af løs snus, hænger det sammen med, at det er i strid med EUs tobaksvaredirektiv at sælge løs snus i EU. Og Kommissionen har i juni fremsat en såkaldt åbningsskrivelse, der er det første indledende skridt i en traktatkrænkelsessag mod Danmark,« siger Astrid Krag i et skriftligt svar til Berlingske Nyhedsbureau.

»Så derfor har regeringen besluttet at fremsætte et lovforslag, der skal bringe de danske regler i overensstemmelse med EU-retten,« siger hun.

Regeringen risikerer dog at komme i modvind i folketingssalen, hvor der tegner sig et flertal imod at forbyde salget af løs snus.

Det fremgår af en udtalelse fra Folketingets Sundhedsudvalg, hvor et flertal bestående af Enhedslisten, Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative fastslår, at man ikke kan støtte et forbud.

»Vi i Enhedslisten mener ikke, man skal lave et forbud mod salg af mod løs snus, fordi vi for det første mener, at det ikke er op til EU at bestemme, om snus skal være lovligt eller ej i Danmark,« uddyber sundhedsordfører Stine Brix (Ø).

»For det andet er det mærkeligt at forbyde snus, når almindelig tobak er lovlig,« siger hun.

Stine Brix siger, at der blandt partierne i Folketinget lige nu er en diskussion om regeringens fortolkning af EUs tobaksvaredirektiv. Hun forventer, at forslaget vil blive nedstemt.

»Så vidt jeg ved, så er der et flertal i Folketinget mod at forbyde snus, og så længe der er det, så kan de jo ikke vedtage sådan et forbud.«

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu