ANNONCE

Regeringen kritiseres af eksperter i spionsag

12. oktober 2020 21:10 | Af: Newsbreak.dk

Eksperter kritiserer regeringens lovforslag om en undersøgelse af FE-sagen.

Regeringen kritiseres af eksperter i spionsag
Flere eksperter kritiserer forslaget. Foto: Scanpix.

Citathistorie: Jyllands-Posten.

Tilsynet med Efterretningstjenesterne, TET, afslørede mulige ulovligheder i Forsvarets Efterretningstjeneste, FE. Men med regeringens lovforslag om nedsættelse af en undersøgelseskommission har tilsynet ingen garanti for at se resultatet af den undersøgelse af sagen, som tre landsdommere skal stå for. Det skriver Jyllands-Posten.

Ifølge justitsminister Nick Hækkerups lovforslag er det alene ham selv samt fem medlemmer af Folketingets kontroludvalg med efterretningstjenesterne, som får lov at se kommissionens klassificerede beretning om sagen, når den foreligger. Lovforslaget giver ikke tilsynet ret til at se den klassificerede rapport.

Flere eksperter kritiserer i Jyllands-Posten regeringen for at stække tilsynet og forsøge at mørklægge kritikken af FE.

– Tilsynet bliver kørt ud på et sidespor. Det er meget overraskende og stærkt problematisk for tilsynets fremtidige arbejde, at det ikke er garanteret indsigt i kommissionens klassificerede beretning, siger Pernille Boye Koch, forskningschef ved Institut for Menneskerettigheder og ekspert i kontrollen med efterretningstjenesterne.

Ligner mistillid

Jesper Olsen, formand for organisationen Transparency International Danmark, deler kritikken.

– Jeg tolker det som en mistillid til tilsynet, hvor man forsøger at mørklægge tilsynets kritik med tilbagevirkende kraft. For når kommissionen er færdig med sit arbejde, kan man sige, at ”nu er det undersøgt, men vi kan ikke fortælle jer noget om, hvad der er op og ned”. Det er bekymrende, at man ikke har mere tillid til og respekt for tilsynet, siger Jesper Olsen til Jyllands-Posten.

Tilsynet har bl.a. beskyldt FE for at føre tilsynet bag lyset og fundet indikationer på ulovlige aktiviteter i spiontjenesten. Ifølge Jyllands-Postens oplysninger handler sagen konkret om FE’s samarbejde med den amerikanske efterretningstjeneste NSA om tapning af data fra kabler i Danmark.

Justitsministeriet har ikke villet svare på, hvorfor lovforslaget ikke giver tilsynet adgang til kommissionens klassificerede beretning, men forelagt eksperternes kritik skriver ministeriet, at det – som udgangspunkt vil se positivt på et ønske fra tilsynet om at få adgang til beretningen. Det ændrer ikke eksperternes kritik.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu