ANNONCE

Regeringen laver ny fredsfond for 200 mio. kr

20. januar 2012 07:31 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Regeringen laver ny fredsfond for 200 mio. kr
Billede mangler

Regeringen bryder nu med VK’s udenrigspolitik og lover en ny kurs for, hvordan skattekronerne skal bruges uden for Kongeriget.
Fremfor at “symptombehandle” vil udenrigsminister Villy Søvndal (SF), forsvarsminister Nick Hækkerup (S) og udviklingsminister Christian Friis Bach (R) aktivt forsøge af forebygge konflikter, trusler og terror.
“Den tidligere regering havde en overdreven tro på, hvad man kunne med militære midler. Dermed også en uforsigtighed over, hvornår man gik ind som for eksempel i Irak, hvor forudsætningerne ikke holdt, og hvor man lavede stribevis af fejl,” siger Villy Søvndal til Newspaq.
En ny freds- og stabiliseringsfond med 150 millioner kroner om året skal understøtte “en aktiv og ansvarlig udenrigspolitik”. Målet er, at Danmark kan handle “fleksibelt og hurtigt dér, hvor der er brug for det – og når der er brug for det,” som de tre ministre sammen skriver i en kronik.
“Vi går ind i skrøbelige stater og opbygger dem og sikrer stabilitet. Det er ikke så synligt, hvis det lykkedes, men det er meget klogere. Hvis vi ikke løser problemer i fremvækst, så risikerer vi at skulle klare meget med militær,” siger Villy Søvndal og peger på Somalia og Afghanistan som mål for den nye fredsfond.
Netop i Somalia ser forsvarsminister Nick Hækkerup et klart behov for fredsfonden. Den skal nemlig gøre livet svært for piraterne.
“På Afrikas Horn skal freds- og stabiliseringsfonden bruges til at opbygge afrikanernes egne sikkerhedsstyrker, så de kan tage vare på sikkerheden,” siger Nick Hækkerup til Newspaq.
Samtidig får puljen et engangsbeløb på 45 millioner kroner til Sydsudan og Libyen.
“Alt hvad der har med at gøre med klimaforandringer er en selvstændig årsag til, at der opstår konflikter i verden. Det gælder for eksempel, hvis der er mangel på vand,” siger Villy Søvndal.
Pengene til den nye fredsfond er fundet ved effektiviseringer og kommer oveni regeringens forøgede ulandsbistand. Danmark har lige nu omkring 1.200 personer udsendt på missioner i hele verden.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu