Regeringen og KL har hemmelig plan for lærerkonflikt

17. marts 2013 22:47 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Regeringen og KL har hemmelig plan for lærerkonflikt
Billede mangler

Regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) har i knap halvandet år arbejdet på at forberede opgøret med lærernes arbejdstidsregler, afslører programmet 21Søndag på DR søndag aften.

 

Det er helt normalt, at regeringen og KL taler sammen op til overenskomstforhandlinger på det offentlige område, men hvis parterne har lagt en decideret slagplan for konflikten, kan der være tale om et klart brud med den danske model, vurderer arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.

»Problemet er, hvis den ene part i forhandlingerne, i dette tilfælde KL, har lavet en aftale med regeringen om et ensidigt lovindgreb til fordel for KL, så behøver KL jo ikke forhandle overhovedet, og så suspenderer man reelt den danske model,« siger Flemming Ibsen.

15. december var emnet oppe på et møde i regeringens økonomiudvalg, hvor det besluttes at nedsætte en arbejdsgruppe med repræsentanter fra Finansministeriet, Ministeriet for Børn og Undervisning og KL, der skal analysere lærernes særlige arbejdstidsregler, der længe har været en torn i øjet på både KL og skiftende regeringer.

»Formålet er at forberede overenskomstforhandlingerne på det offentlige område i 2013, herunder at understøtte de fælles mål om en øget undervisningsandel af arbejdstiden i folkeskolen og gymnasiet,« står der blandt andet i arbejdsgruppens kommissorium, som 21Søndag er kommet i besiddelse af.

Processen tager for alvor fart i 2012, hvor der samtidigt med forberedelsen af regeringens folkeskolereform holdes en række møder i Finansministeriet, hvor ledende embedsmænd fra regeringen og KL deltager.

Ifølge 21Søndag diskuteres behovet for at tage et opgør med lærernes arbejdstidsregler, som både regeringen og KL ser som den afgørende hindring for at give folkeskolen et løft.

Den 13. november 2012 holdes et fortroligt møde i Finansministeriet, hvor regeringstoppen og KLs topfolk deltager.

Ifølge 21Søndags kilder er der blandt deltagerne på mødet enighed om, at der skal gøres op med lærernes arbejdstidsregler.

Finansminister Bjarne Corydon (S) afviser, at regeringen har lovet KL et lovindgreb, hvis lærerne ikke giver sig.

Samtidig afviser KL i en mail til DR, at der skulle være truffet en fælles beslutning om et indgreb.

»Vi har selvsagt ikke planlagt efter et regeringsindgreb. Det kan kun Folketinget beslutte, men det er klart, at med LCs (Lærernes Centralorganisation, red.) hårde retorik, så er et muligt scenarie, at det kan ende med, at Folketinget skal lovgive. Sådan er den danske model jo. Vi håber fortsat på en løsning,« skriver kommunikationschef Line Aarsland.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu