Regeringen støtter EUs CO2-redningsplan

22. februar 2013 13:17 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Regeringen støtter EUs CO2-redningsplan
Billede mangler

Den danske regering bakker op om EU-Kommissionens forslag om at trække 900 millioner CO2-kvoter midlertidigt ud af markedet. Den danske støtte sker på betingelse af, at Kommissionen laver en køreplan for strukturelle ændringer af kvotesystemet, oplyser klimaminister Martin Lidegaard (R).

 

»Kommissionens forslag er et forsøg på at redde kvotemarkedet, som i øjeblikket er præget af ekstremt lave priser, og det har vi altså valgt at støtte. Men vi kræver samtidig, at Kommissionen laver en køreplan for strukturelle ændringer af kvotesystemet,« siger Martin Lidegaard.

EUs såkaldte »backloading«-forslag, som midlertidigt fjerner 900 millioner kvoter, bunder i et ønske om at presse kvoteprisen op i et system, der i øjeblikket ikke virker efter hensigten. Prisen for kvoterne, som giver ret til at udlede CO2, har den seneste tid bevæget sig på et meget lavt niveau, men den danske opbakning kommer efter grundige overvejelser, lyder det. Regeringen foretrækker således, at EU-landene reducerer CO2-udledningen med 30 procent i 2020 i stedet for 20 procent, hvilket der endnu ikke været opbakning til.

De 900 millioner ton CO2 vil blive taget ud af markedet i perioden 2013-2015, og det er planen, at de skal ud på markedet igen, men regeringen vil arbejde for, at det ikke sker.

»Europa har brug for et stabilt kvotemarked, som understøtter den grønne omstilling. Det her forslag fra Kommissionen er et første skridt. Det er meget vigtigt, at der inden længe kommer en plan for, hvordan vi mere grundlæggende sikrer, at kvotemarkedet fungerer,« siger Martin Lidegaard.

Hos Dansk Industri (DI) er man enig med regeringen i, at EU-forslaget er utilstrækkeligt og peger på, at selve strukturen i EUs energi- og klimapolitik bør laves om.

»Det er selve strukturen i EUs energi- og klimapolitik, der er problemet. Derfor vil vi gerne kvittere for, at regeringen betinger sig, at vi samtidig tager fat på de strukturelle problemer,« siger Tine Roed, direktør for DI.

Klimaministeren har i de seneste måneder forsøgt at afsøge, hvorvidt det er muligt at gå videre end Kommissionens forslag i forbindelse med samtaler med ministerkolleger i andre lande. Danmarks svar til EU-Kommissionen ligger tæt op ad de britiske og franske udmeldinger.

»Alle – også den europæiske industri – har en interesse i, at det fælleseuropæiske kvotemarked kommer til at fungere. Nu siger vi ja til et kortsigtet indgreb, men gør det samtidig klart, at det er nødvendigt med en langsigtet løsning,« siger ministeren.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu