DONG sætter regeringen i en klemme

22. februar 2013 10:23 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
DONG sætter regeringen i en klemme
Billede mangler

Vi skal have flere penge i kassen. Ellers er vi nødt til at skrue ned for investeringerne i vindmølleparker og olie- og gasudvindingen.

Så entydigt og klart kan beskeden fra DONG til regeringen have lydt, og det er årsagen til, at der onsdag var møde på finansminister Bjarne Corydon (S)’s kontor med seks af Folketingets partier.

Sådan lyder vurderingen fra analytikere i både Jyske Bank og Danske Bank.

På mødet hos finansministeren forberedte han partierne på, at det kan blive nødvendigt med en ny milliardstor økonomisk indsprøjtning til DONG.

Og sendt torsdag aften udsendte DONG en meddelelse om, at selskabet er i dialog med hovedaktionær Finansministeriet om mulige initiativer til at styrke kapitalstrukturen. Det skal bidrage til udviklingen af koncernens profitable kerneområder.

Problemet for DONG er, at selskabet er presset på indtjeningen og har derfor blandt andet forberedt frasalg af en række aktiviteter, men det går langsommere end ventet.

Det gør, at DONG vanskeligheder med at få regnestykket til at hænge sammen. Selskabet har en målsætning om hele tiden at holde en rating på BBB+, men det kan være svært for DONG at gøre det, hvis selskabet samtidig skal investere lige så meget, som det hidtil har gjort.

Ratingen udregnes delvis på grund af den rentebærende gæld fratrukket beholdningen af kontanter. Ved at få mere egenkapital vil selskabet få flere kontanter, og det bliver muligt at holde ratingen og fortsætte investeringerne.

»Situationen kan sammenlignes med norske Statkraft for nogle år siden. Selskabet var presset på dets rating og bad den norske regering om at få lov til at udvide aktiekapitalen med 14 mia. norske kr. Det fik selskabet lov til, og det kan være lidt det samme, som sker her,« siger senioranalytiker i Danske Bank, Jakob Magnussen, der understreger, at der er tale om tolkninger uden megen konkret viden.

Men Jakob Magnussen vurderer, at regeringen kan blive tvunget til at gøre noget. Ellers kan den ikke bevare dens grønne satsning.

Hos Jyske Bank er analytiker Jens Houe Thomsen slet ikke i tvivl om, at DONG har lagt pres på regeringen.

Han henviser til, at DONG har er erklæret mål om at frasælge aktiver for 10 mia. kr. De har allerede solgt for 1,8 mia. kr.

Men hvis regeringen hjælper DONG vil presset på salget af aktiverne blive lettet.

»Udfordringen for DONG er, at selskabet har nogle aktiver, som kan sælges og nogle, der ikke kan. De gas-relaterede kan ikke. Dertil er priserne for lave,« siger Jens Houe Thomsen.

»Med ny kapital kan selskabet få et lidt langsommere og mindre omfattende salg af aktiver. Og så få pengene ind fra aktionærerne i stedet for,« Jens Houe Thomsen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu