Regeringen vil afskaffe karakterbonus

19. februar 2013 14:24 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Regeringen vil afskaffe karakterbonus
Billede mangler

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) vil afskaffe den regel, der belønner hurtige studerende med et højere karaktergennemsnit. Det skal ikke længere være muligt for unge, der påbegynder en videregående uddannelse mindre en to år efter deres ungdomsuddannelse, at gange deres gennemsnit med 1,08.

 

Sådan lyder en del af regeringens SU-udspil, som uddannelsesministeren har fremlagt tirsdag eftermiddag. I stedet for 1,08-reglen skal det ekstra, sjette SU-år bringes i spil som et incitament for de unge til at begynde tidligere på deres videregående uddannelse.

»Det sjette SU-år bliver reserveret til dem, der begynder senest to år efter, at de har bestået deres adgangsgivende eksamen på ungdomsuddannelsen. Dem, der holder mange sabbatår, må finde sig i at gennemføre på normeret tid. Hvis de skifter studium, får de dog fortsat et ekstra SU-år,« siger Morten Østergaard.

I alt spiller regeringen ud med otte forslag til en SU-reform, der skal skaffe to milliarder kroner i besparelser på SU-systemet. Blandt andet nedsættes stipendiet til hjemmeboende studerende med 381 kroner om måneden, og der sættes et loft over, hvor mange ungdomsuddannelser man kan påbegynde og modtage SU for – i alt fem uddannelser. Desuden skal SU-taksterne automatisk reguleres på samme måde som for eksempel kontanthjælp og dagpenge.

»Vi har lavet en reform, som langt mere helhedsorienteret end tidligere forsøger at få lavet et uddannelsessystem, hvor de unge kommer hurtigere igennem studierne og får en tidligere studiestart,« siger Morten Østergaard.

Det er regeringens mål, at den samlede forsinkelse på universiteterne i alt reduceres med knap fire måneder, og hvis det mål ikke opnås, modtager universiteterne ikke færdiggørelsesbonussen.

Regeringen forventes at forhandle det nye SU-system på plads med forligskredsen bag den forrige aftale, som tæller alle partier undtagen Liberal Alliance og Enhedslisten.

Morten Østergaard holder tirsdag aften mellem klokken 20 og 21 et debatarrangement på Twitter under hashtag #spørgØstergaard. Der kan alle studerende, journalister, undervisere, eksperter og menigmand få svar på spørgsmål om SU-reformen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu