Regeringen vil gøre det billigere for biler at krydse Storebælt

23. august 2017 18:23 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Regeringen vil sænke prisen på at køre over Storebæltsbroen med cirka 25 procent, erfarer TV2.

Det bliver fremover billigere at krydse Storebæltsbroen.

Det erfarer TV2, der også kan fortælle, at prisen på at køre over broen bliver sænket med cirka 25 procent. Det skal ske gradvist over en årrække.

Regeringens forslag vil være en del af finansloven, skriver TV2.

Liberal Alliance har i lang tid haft planer om at gøre det helt gratis at køre over Storebælt. Det fremgik blandt andet af partiets 2025-plan.

Ifølge partiet hæmmer broafgiften vækst på Fyn og det vestlige Sjælland.

Efter at partiet er kommet i regering har transportminister Ole Birk Olesen (LA) dog udtalt, at det ikke er regeringens politik at afskaffe broafgiften.

Nu oplyser transport-, bygnings- og boligministeren følgende:

– Det bliver allerede billigere i 2018, men det indføres over tre år, så vi skal tre år frem for at få den fulde 25 procents rabat, siger han.

Hvis man eksempelvis har en BroBizz, vil prisen om tre år være faldet fra 228 kroner til 171 kroner, oplyser ministeren.

– Vi har ikke helt lagt os fast på, hvordan vi vil gøre det, men det vil blive en gennemsnitlig sænkning på 25 procent. Og vi forventer, at 4000 flere vil krydse Storebælt om dagen, hvis vi sænker taksten.

– Det er godt for det danske samfund, at folk nemmere kan besøge familie og venner, og det er godt, at de nemmere kan søge job, hvor deres arbejdskraft er efterspurgt, lyder det fra Ole Birk Olesen.

Længere afbetalingsordning

Prisnedsættelsen betyder, at det vil tage tre år længere at betale broen tilbage, end det hidtil var planlagt.

Broen står derfor nu til at være betalt tilbage i 2031.

Og finansminister Kristian Jensen (V) er godt tilfreds med løsningen.

– Det er muligt at sænke prisen, uden at det betyder så meget for tilbagebetalingstiden, siger Kristian Jensen.

– At vi får sat prisen ned er en gevinst, og det viser, at Danmark er ét land. Selv om vi er et lille land, så har vi mange øer og broer, og derfor er det godt at få prisen sat ned, lyder det fra finansministeren.

Billigere transport

Ifølge erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) bliver prisen for en personbil sænket fra 240 kroner til 180 kroner om tre år.

Samtidig sænkes prisen på en weekendbillet fra 420 kroner til 315 kroner.

– Vi vil gøre det nemmere at være dansker og sikre mere mobilitet. Det skal være nemmere at være pendler og nemmere at være familie.

– I sidste ende skal det også være nemmere for erhvervslivet at fragte varer og dermed sikre billigere varer, lyder det fra Brian Mikkelsen.

Nyheden vækker glæde

Onsdagens nyhed om en prisnedsættelse falder i god jord hos både Dansk Industri og Landbrug & Fødevarer.

– Det vil være en stor gevinst for mobiliteten, erhvervslivet og væksten i Danmark, at det bliver markant billigere at krydse Storebælt, siger DI’s branchedirektør, Michael Svane, i en pressemeddelelse.

– Der er brug for hurtigere handling og flere penge til infrastruktur. For det bremser væksten, når pendlere og erhvervstrafikanter holder i kø, lyder det.

Galleri: Se, hvor meget billigere det vil blive at krydse Storebæltsbroen. Tallene kommer fra regeringen. 

Den administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer, Karen Hækkerup, er også godt tilfreds med udsigten til en lavere broafgift.

– Enhver udgiftslettelse der kan gøre det billigere at være blandt nogle af de mest regulerede erhverv i Danmark, vil altid være en god nyhed. Derudover kommer det også pendlerne til gode. Alt sammen noget, der bidrager til vækst i Danmark, siger Karen Hækkerup i en pressemeddelelse.

Storebæltsbroen er efter planen betalt i 2029, og det koster i dag mellem 125 og 365 kroner at krydse broen i en personbil.

/ritzau/

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu