ANNONCE

Regeringen vil hjælpe 1.600 støjramte F35-naboer

8. november 2019 06:13 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk

Regeringen vil udvide hjælpepakke fra 30 til 230 millioner kroner.

Regeringen er klar til at bruge 230 millioner kroner til at kompensere de naboer, der bliver plaget af støj, når de nye F35-kampfly skal operere fra Flyvestation Skrydstrup i Sønderjylland.

Det fremgår af et udkast til en aftale, som DR Nyheder er kommet i besiddelse af.

Dermed er der tale om en markant udvidelse af hjælpen til de støjramte naboer, end der hidtil har været lagt op til. Den tidligere VLAK-regering lagde op til at bruge 30 millioner kroner på at kompensere naboer for støj.

Rød og gul zone

Ifølge udkastet vil hjælpen blive bygget op om en rød og en gul zone. Zonerne er udformet efter, hvor meget flyene larmer.

I den røde zone, som er tættest på flyvestationen, vil beboerne blive tilbudt at få opkøbt deres boliger. Der er 117 ejendomme i den røde zone. Landejendomme vil blive opkøbt med jord, maskiner og dyr. Beboerne i zonen kan også vælge at få kompensation i form af støjisolering.
Beboerne får 10 år til at overveje, hvad de vil gøre.

I den gule zone, der strækker sig over et område på mere end 15 kilometer fra den ene ende til den anden, vil beboerne blive tilbudt støjisolering. Der er cirka 1.500 boliger i den gule zone.

Begejstret

De sidste søm er endnu ikke banket i aftalen, men den konservative forsvarsordfører, Niels Flemming Hansen, er begejstret for, at regeringen lægger op til at udvide ordningen med 200 millioner kroner.

– At vi har fået forhandlet den op i 230 millioner er i min verden en kæmpe sejr for os og de mennesker, der bor i området, siger han.

Bent Bøgsted er forsvarsordfører for Dansk Folkeparti. Han er også tilfreds med, at der kommet flere penge på bordet til F35-naboerne:

– Årsagen til, at der skal bruges flere penge, er, at dem, der bor tæt på, trods alt har ret store støjgener. Det har vist sig, at der var behov for at kompensere flere, end man troede fra starten af, siger han.

Ændre zonerne

DF-ordføreren vil dog stadig forsøge at få ændret zonerne:

– Som jeg kan se det, er der stadig områder, der ikke er tilgodeset. Vi må finde ud af, om de også skal med i ordningen. Måske skal den røde zone udvides lidt og måske også den gule, siger han.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) vil ikke kommentere sagen. Hun beklager i en skriftlig kommentar, at naboerne til Flyvestation Skrydstrup skal høre om ordningen gennem medierne.

– Det er virkelig ærgerligt. Vi er i fuld gang med arbejdet med at aftale en støjkompensationsmodel til gavn for naboerne. Men vi er ikke færdige endnu. I regeringen har vi gjort os meget umage for at finde en fair model. Jeg synes ikke, at det er ordentligt, at borgerne skal læse om brudstykker lækket i pressen, skriver hun.

Kilde: DR.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu