Regeringen vil ikke fikse »systemfejl« i dagpengereglerne

15. februar 2013 11:41 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Regeringen vil ikke fikse »systemfejl« i dagpengereglerne
Billede mangler

Det er »en systemfejl«, at flere arbejdsløse kan takke nej til tilbud om job, hvor lønnen er lav, fordi de risikerer at få mindre i dagpenge senere.

 

Det siger arbejdsmarkedsordfører i Liberal Alliance, Joachim B. Olsen (LA).

»Det er også uhensigtsmæssigt for den enkelte, som ikke tager et lavtlønsjob. Det er ikke sådan, at danskere er i et lavtlønsjob i lang tid. Det er ofte blot en indgangsvinkel til arbejdsmarkedet. Det her er blot én af mange systemfejl i dagpengesystemet, som generelt bør kigges efter i sømmene,« siger Joachim B. Olsen.

Jyllands-Posten skriver fredag, at vikarbureauer oplever, at arbejdsløse ikke vil tage job med en løn på 120 kroner i timen, fordi de så risikerer at gå ned på en lavere dagpengesats senere.

Hvis en arbejdsløs er på den højeste dagpengesats på 17.355 kroner om måneden og tager et job til 120 kr. i timen, vil vedkommende falde ned på en dagpengesats på 15.930 kroner om måneden, hvis han eller hun mister jobbet efter et år. Det skyldes, at dagpengesatsen beregnes på baggrund af det seneste års løn.

Men regeringen har ingen intentioner om at lave dagpengereglerne om, lyder det fra Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Leif Lahn Jensen (S).

»Så længe det er en overenskomstmæssig løn, så skal folk på dagpenge tage jobbet, også selvom det er til en lav løn. De kan ikke sige nej til det. Det, at der er nogen, som ikke gør det, betyder, at man kan tage ydelserne fra dem. De skal stå til rådighed, understreger Leif Lahn Jensen.

Ifølge beregninger, som A-kassernes Samvirke har lavet for Jyllands-Posten, skal man tjene mindst 130,72 kroner i timen, hvis man for eksempel efter et års arbejde og efterfølgende fyring skal undgå at gå ned i dagpengesats.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu