ANNONCE

Regeringen vil lave indgreb mod sprøjtegift

18. august 2012 08:30 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Regeringen vil lave indgreb mod sprøjtegift
Billede mangler

Danske landmænd kommer fremover til at tynde godt og grundigt ud på hylderne med sprøjtegift. Det skriver Politiken.
Som led i en ny sprøjtemiddelstrategi vil miljøminister Ida Auken (SF) gribe ind over for sprøjtegifte og fjerne dem, så snart de er under mistanke for at kunne skade grundvandet.
– Vi har et gevaldigt problem. Vi lukker vandboringer i hele landet, fordi man har brugt sprøjtemidler, der ikke var sikre. Hidtil har man ladet usikkerheden komme sprøjtemidlerne til gode, siger Ida Auken til Politiken.
Hun lægger dermed op til at vende bevisbyrden om, så producenterne skal bevise, at sprøjtemidlerne ikke skader grundvandet. Med indgrebet vil regeringen også slå langt hårdere ned på landmænd, der bryder reglerne.
Det sker med større bøder og fratagelse af retten til at sprøjte egne marker. Blandt andet for at ramme de landmænd, som importerer ulovlige sprøjtemidler.
– Der er en ligegyldighed over for miljøet, som skræmmer mig. Jeg kan se, at der ikke er noget, som hedder samfundsansvar, hos den gruppe landmænd, og derfor bliver jeg nødt til at slå hårdt ned, siger Ida Auken.
I brancheorganisationen for de danske vandværker, Danva, er direktør Carl-Emil Larsen begejstret for initiativet.
– Det lyder fantastisk godt, at man vender det om og bruger forsigtighedsprincippet frem for at tage hensyn til kemiproducenterne. Det er meget, meget vigtigt, siger han.
Ida Auken er sikker på, at landmændene vil kunne finde andre produkter på hylderne til erstatning for de sprøjtemidler, der vil blive fjernet. Den vurdering deler landskonsulent ved Videnscenter for Landbrug Poul Henning Pedersen imidlertid ikke.
– Der vil helt klart være afgrøder, hvor det ikke vil være muligt at finde kemiske alternativer, siger Poul Henning Pedersen.
Ida Aukens forslag bakkes op af Enhedslisten. Miljøordfører Per Clausen siger, at partiet er glade for de ny signaler fra miljøministeren.
– Det drejer sig bl.a. om bentazon, som flere steder er fundet i grundvandet, men som ministeren indtil nu ikke har villet gribe ind over for, siger Per Clausen.
– Også round up er flere gange blevet fundet i grundvandet. Enhedslisten ser frem til i samarbejde med miljøministeren at sikre grundvandet mod farlige sprøjtegifte.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu