Regeringens økonomer er for optimistiske

23. januar 2013 22:01 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Regeringens økonomer er for optimistiske
Billede mangler

Der er flere eksempler på, at regeringens økonomer har været for optimistiske i deres prognoser for dansk økonomi. Økonomiprofessor sammenligner deres redegørelser med bestilt politisk arbejde.

 

Det viser en optælling, som Ugebrevet A4 har foretaget i august-udgaverne af Økonomisk Redegørelse.

Her fremgår det, at embedsmændene fire ud af fem gange siden 2009 har været for optimistiske i deres forudsigelser af væksten i dansk økonomi.

Ser man bort fra 2010, har økonomerne siden 2009 været nødt årligt til at nedjustere deres første vurdering af væksten i bruttonationalproduktet, BNP, og det møder kritik fra to økonomiprofessorer, da redegørelserne danner grundlag for både finanslove og de årlige forhandlinger mellem stat og kommunerne.

Bo Sandemann Rasmussen, professor i økonomi ved Aarhus Universitet, sammenligner de økonomiske redegørelser med bestilt politisk arbejde.

– Redegørelserne bliver jo udarbejdet i samspil med ministeren og departementet, og der er en masse fleksibilitet i, hvor de skøn ender henne. Derfor kan man godt bede om at få lagt sine skøn i den positive ende, hvis man ønsker det. Mere fagligt redeligt er det heller ikke, end at det kan påvirkes af, hvilken vej man ønsker, tingene skal gå, siger Bo Sandemann Rasmussen til Ugebrevet A4.

Ifølge professor i økonomi ved Roskilde Universitet, Jesper Jespersen, er økonomernes model for »enøjet«.

– Embedsmændene har alle det modelmæssige grundlag, at konjunkturerne er midlertidige, og de retter sig af sig selv. Og derfor kommer opsvinget til næste år. Uden at motivforske vil jeg sige, at det er økonomernes faglige udgangspunkt, og det har nu vist sig at være af betinget kvalitet, siger Jesper Jespersen til Ugebrevet A4.

Han påpeger også, at modellerne ikke i tilstrækkelig grad opdager, at krisen får danskerne til at ændre adfærd.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu