Regeringspartier har respekt for Birthe Rønn

6. februar 2013 11:15 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Regeringspartier har respekt for Birthe Rønn
Billede mangler

Der er rosende ord fra både Socialdemokraterne og de Radikale til Venstres Birthe Rønn Hornbech, der for få måneder siden forlod sin post som Venstres grønlandsordfører i protest mod partiets linje i sagen om den omdiskuterede storskalalov.

 

– Jeg har for et par måneder siden bedt mig fritaget for at være ordfører, da mine synspunkter ikke i øjeblikket deles af mine gruppefæller, skriver hun i en mail til Politiken, efter Venstre i den seneste tid har tordnet mod regeringens håndtering af sagen.

Udmeldingen glæder Socialdemokraternes næstformand, Mogens Jensen (S).

– Jeg opfatter det her som et indenrigspolitisk drilleri, som Venstre udfører over for regeringen, og jeg er glad for, at Birthe Rønn Hornbech har mod og værdighed til at sige fra, siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

De Radikales grønlandsordfører, Jeppe Mikkelsen (R), bakker op om rosen.

– Hun har selv siddet med i Selvstyrekommissionen, og hun er måske en af de Venstre-folk, der kender mest til området, og derfor er det meget tankevækkende, at man på den måde vælger at tilsidesætte sin ordførers holdning, siger Jeppe Mikkelsen.

De seneste uger har Venstre været yderst aktiv i diskussionerne om konsekvenserne af storskalaloven, der åbner for, at udenlandske mineselskaber kan komme til Grønland for at udvinde råstoffer fra undergrunden.

Venstres Claus Hjort Frederiksen (V) har kaldt statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) håndtering af sagen »arrogant« og Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen (V), har efterlyst en time out af storskalaloven, der skulle bruges til at undersøge mulighederne for at oprette et grønlandsk-dansk offentlig-privat udvindingsselskab som et alternativ til kineserne.

Men ifølge Birthe Rønn Hornbech burde storskalaloven ikke indeholde overraskelser.

– Selvstyrekommissionen diskuterede alt. Det er aldeles urigtigt, når nogen påstår, at minedrift med videre og udenlandsk arbejdskraft ikke var en del af diskussionerne. Tværtimod. I øvrigt var der til kommissionen ud over eksperter tilforordnet embedsmænd fra både Statsministeriet og Justitsministeriet. Regeringen var vel orienteret om det, som Grønland lægger så stor vægt på: udvinding af råstoffer, skriver hun i mailen til Politiken.

Jeppe Mikkelsen håber, at Venstre-toppen vil lytte til den erfarne politiker.

Samtidig opfordrer han Venstre til at melde klart ud, hvad man vil stemme til den danske lovændring, der er nødvendig for at føre storskalaloven ud i livet.

– Jeg håber, at det her skuespil snart stopper, og at Venstre snart finder ud af, hvad de stiller op i den her sag, siger han, der lige som Mogens Jensen mener, at der er tale om politisk drilleri fra Venstres side.

– Hvis jeg skal være helt ærlig, tror jeg, at hvis Venstre havde siddet på magten, så var de faldet til patten – om man vil – og ageret fuldstændig, som vi gør i dag, men det er klart, at Venstre har en strategisk interesse i at drille regeringen, siger han.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu