Regeringspartier tøver i sag om Helmand-tolke

11. marts 2013 10:15 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Regeringspartier tøver i sag om Helmand-tolke
Billede mangler

Det er for tidligt at tale om, hvorvidt afghanske tolke fra Helmand, der har bistået danske soldater i den stærkt uroplagede provins, skal have asyl eller ej.

 

Det mener SFs forsvarsordfører, Jonas Dahl (SF), efter TV 2s afsløring af, at Danmark har brugt syv lokale tolke i Helmand-provinsen trods forsvarsminister Nick Hækkerups (S) forsikringer om det modsatte.

Ministeren har tidligere afvist, at tolkene skal have asyl i Danmark, når de danske kamptropper trækkes hjem fra Afghanistan, da tolkene rekrutteres uden for Helmand og derfor har bedre chancer for at undgå Talebans hævnangreb, når de vender tilbage til deres lokalområder. Efter afsløringen åbnede Hækkerup for, at asyl alligevel kan komme på tale – noget, SF tøver med at tage stilling til:

»Lad os få fakta på bordet, inden vi diskuterer konkrete løsninger. Nu har jeg et møde med Nick Hækkerup i dag (mandag, red.), og det er klart, at jeg vil have belyst det her så grundigt som overhovedet muligt. Hvor mange drejer det sig om? Og hvor mange af de tolke, vi havde tilknyttet, var i umiddelbar fare? Det, synes jeg, er det afgørende,« siger forsvarsordfører i SF, Jonas Dahl (SF).

Hos de Radikale har forsvarsordfører Rasmus Helveg Petersen ingen kommentar til sagen, før han har talt med Nick Hækkerup, der efter afsløringen søndag sagde følgende i et interview med Berlingske Nyhedsbureau:

»Lige nu er det regeringens position, at tolkene ikke skal have asyl i Danmark, men der er to år til, vi trækker os ud, og vi holder selvfølgelig også øje med, hvad andre lande gør,« sagde forsvarsministeren.

Kort forinden udtalte han til TV 2, at »Danmark ikke skal svigte de tolke, der har hjulpet os«.

Ifølge TV 2s oplysninger har de danske soldater i Helmand brugt syv tolke, der bor i provinsen.

Lande som Canada, USA og Norge har alle givet asyl til tidligere ansatte i Afghanistan, og det er helt på linje med anbefalingerne fra FNs Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, der peger på, at alle personer, der antages at støtte NATOs soldater, risikerer at blive angrebet af Taleban i Afghanistan.

Efter Irak-krigen gav den danske regering asyl til flere irakiske tolke, der havde hjulpet Danmark under militære operationer.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu