ANNONCE

Region forbereder massetestning

5. november 2020 15:54 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

I kølvandet på gruopvækkende pressemøde onsdag forbereder Region Nordjylland sig på en ny hverdag.

Allerede inden det pressemøde torsdag, hvor Regeringen vil præsentere en række restriktioner målrettet borgere i syv ud af 11 kommuner i Region Nordjylland, er regionen gået i gang med at forberede massetest af borgerne.

I en skriftlig udtalelse fra regionsrådsformand Ulla Astman fremgår det, at arbejdet med den enorme logistiske opgave er vigtigt at få gennemført på bedste vis. Den målrettede operation i regionen skyldes muteret coronavirus fundet i mink, som siden har spredt sig tilbage til mennesker.

– I Region Nordjylland er vi godt i gang med at gøre klar til at masseteste op mod 280.000 borgere i den kommende tid. Det drejer sig om borgerne i syv ud af regionens 11 kommuner. Der er tale om et vigtigt skridt i forhold til at få kortlagt den muterede smitte, siger Astman.

Udfordringen skyldes, at en kommende vaccine mod Covid-19 ikke vil være gearet til at håndtere den muterede form, og derfor risikerer vi reelt, at en vaccine vil være ubrugelig, fordi en ny virus allerede vil være i omløb – uden en vaccine på vej. Altså, vil vi blive slået hjem – for nu at bruge en Ludo-term.

Bliv inde

Fordi den muterede form allerede reelt er i omløb, vil en række restriktioner lokalt blive indført. De præsenteres ved et pressemøde torsdag, formentlig klokken 18, men en del er allerede sluppet ud. Borgmestre for de syv kommuner har allerede været til møder med sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Efterfølgende er det således sluppet ud, at der bliver indført begrænset mobilitet i de ramte området. Regeringen vil sikre, at personer fra de områder med særlig mink-smittefare ikke flytter sig fra kommune til kommune og spreder den muterede form.

Der er tale om kommunerne Frederikshavn, Hjørring, Vesthimmerland, Brønderslev, Jammerbugt, Thisted og Læsø. Borgerne kan desuden godt forberede sig på at skulle testes for Covid-19 i storskala.

– Der er tale om enorm logistisk opgave, som kræver tæt koordinering med kommuner, relevante statslige myndigheder og øvrige danske regioner i forhold til hurtigt at få etableret testfaciliteter i nærheden af borgerne. Vi er godt i gang med dette planlægningsarbejde og afventer nærmere instrukser fra de statslige myndigheder, siger Ulla Astman i omtalte kommentar.

Fakta

Kan klares på en måned

Den nye mutation af coronavirus kan overstås på en måned med de rigtige tiltag. Det anslår Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitetscenter (RUC).

– Der er rimelige store chancer for at få nedkæmpet den. Jeg må så sige, at jeg tror, det kommer til at tage noget tid.

– Det kan godt komme til at tage nogle virusgenerationer. Jeg har ikke prøvet at regne på det, men det kommer til at tage en måned eller deromkring, siger han.

Allan Randrup Thomsen, der er professor i virologi på Københavns Universitet, har torsdag foreslået, at hele området nord for Limfjorden bliver isoleret.

Og det er der egentlig god fidus i, mener Viggo Andreasen, omend der skal mere end bare en isolation af området til.

Ifølge ham minder situationen i Nordjylland om, dengang pandemien kom til Danmark, hvor myndighederne forsøgte at bekæmpe covid-19 ved at hjælp af smitteopsporing og inddæmning.

– Dengang lykkedes det ikke, men det gælder simpelthen om at finde hver eneste smittetilfælde.

– Der skal en meget aktiv smitteopsporing af, hvem har de her smittede personer overhovedet været i nærheden af, siger Viggo Andreasen.

Kilde: Ritzau

Tiltagene vil efter planen gælde fra fredag og fire uger frem.

Mink skal dø

Verdenssundhedsorganisationen WHO er allerede underrettet om det danske mutationsfund, der har fået hele verden til at rette sine øjne mod Danmark – verdens største producent af minkskind. Det er de facto slut nu. På et pressemøde onsdag eftermiddag offentliggjorde regeringen sin plan om, at alle danske mink skal slås ihjel.

12 danskere har oplevet at blive smittet med den muterede coronavirus direkte fra mink. Det er uvist, hvordan minkerne er smittet. Situationen omkring minkavl og Covid-19 har været tilspidset længe, og myndighederne møder også kritik for at have ventet så længe med den i øvrigt upopulære beslutning.

Generelt er der politisk opbakning. De fleste er enige om, at en total aflivning er vejen frem. Men det koster. Anslået minimum fem milliarder kroner – og det er blot udgiften forbundet med selve aflivningen.

– Det bliver en stor regning, som vi kommer til at samle op som samfund. Men efter vores opfattelse er der ikke andet at gøre, siger Venstres finansordfører Troels Lund Poulsen til Ritzau torsdag eftermiddag.

Aflivningen og afviklingen – omend midlertidig – af den danske minkindustri vil ifølge fagforeningen 3F resultere i potentiel arbejdsløshed for 6000 mennesker.

Fakta

Mink er en milliardindustri

Danmark er verdens største producent af minkskind, og derfor bliver det dyrt, hvis der skal aflives op mod 17 millioner mink.

Den samlede pris kan ende på over fem milliarder kroner for aflivningen alene. Det er staten, det vil sige skatteborgerne, der skal betale for udgiften.

Aflivningen skyldes en ny mutation blandt 12 smittede personer, som har fået smitten overført fra mink.

Læs mere om et estimat over udgifterne her:

* Omkring 2600 personer er direkte heltidsbeskæftiget på danske minkfarme, og der er også mange på deltid. Omkring 6000 er der i alt. Årligt produceres der 12-13 millioner minkskind.

* Det vil koste 2,3-2,8 milliarder kroner alene i erstatning til minkavlerne.

* Derudover vil mere end 1100 minkfarme skulle rengøres og desinficeres, hvilket vil koste yderligere 2,4 milliarder kroner.

* Der vil være udgifter til at destruere dyrene og arbejdet med at aflive dem – herunder til lønninger, udstyr og administration.

* Den præcise regning for staten til erstatninger afhænger delvist af, hvor stor en andel af de 1100 farme, der er smittede, da erstatningen er lidt lavere for smittede farme.

* Samtidig er der to modeller for erstatning, som enten er en straksudbetaling, eller at man afventer og får en udbetaling næste år, der er afhængig af markedsprisen på skind.

* Regeringen har lagt op til, at minkavlerne kan få 20 kroner per skind, hvis de tømmer deres farm inden for 10 dage. Det tal er ikke med i ministeriets estimat.

* Hvis alle minkavlere følger den model, kan det give en yderligere regning på over 300 millioner kroner.

* Ud over de nævnte beløb har regeringen lagt op til at lave hjælpepakker direkte målrettet minkbranchen.

* Minkavlerne og politiske partier taler for, at situationen kan sammenlignes med ekspropriation, som når en husejer bliver tvunget til at flytte, hvis der skal bygges en motorvej, hvor staten køber huset.

* Flere partier mener derfor, at staten på samme vis skal tilbyde at købe jord og bygninger, fordi minkavlerne er tvunget til at lukke ned.

* Sidste år blev der eksporteret for 4,9 milliarder kroner. I det tal er inkluderet de skind, der bliver importeret til Danmark og videresolgt. Beløbet svarer til 3,8 procent af den samlede landbrugseksport.

* Det går dog ikke kun ud over minkavlerne. Der er en række erhverv og nicheindustrier, der producerer alt fra minkbure, foder til dyrene, samt maskiner til at pelse dyrene.

Kilder: Fødevarestyrelsen, Landbrug & Fødevarer.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu