Region Hovedstaden vil selv drive lægevagten

5. marts 2013 13:44 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Region Hovedstaden vil selv drive lægevagten
Billede mangler

Region Hovedstaden overtager fra 1. januar 2014 disponeringen af lægevagten fra de praktiserende læger.

 

Det skal skabe et mere sammenhængende sundhedsvæsen med højere kvalitet.

Sådan lyder det fra partierne bag en politisk aftale, der tirsdag blev indgået mellem Venstre, SF, De Radikale og Socialdemokraterne i regionsrådet i Region Hovedstaden.

»Vi laver som den første region i landet et enstrenget system, hvor regionen varetager alt akutarbejde – det vil sige, at vi integrerer lægevagten i vores sygehussystem og kommer til at stå for disponering og styring af hele akutsystemet,« siger Thor Grønlykke (S), der er budgetordfører og medlem af regionsrådet i Region Hovedstaden.

Opgaven med at disponere og bemande lægevagten har hidtil ligget hos de praktiserende læger, men hjemtages fra 1. januar 2014.

»Det handler ikke om at spare penge, men om at løfte kvaliteten og gøre tingene på en mere sammenhængende måde,« siger Thor Grønlykke.

»Vi synes, der er mange fordele ved et enstrenget system, hvor systemet hænger sammen. Eksempelvis sidder der i dag lægevagter rundt på vores sygehuse, hvor de ikke er en del af et sammenhængende system på sygehuset og ikke kan trække på læger og sygeplejersker. Tilsvarende kan vores sygehuse ikke bare sende patienter videre til lægevagten. Der er heller ikke nogen sammenhæng mellem lægevagtens telefonnummer og vores akutnummer 1813. Men det bliver der fra januar 2014, hvor borgerne kun skal huske to numre, nemlig 1813 og 112,« siger Thor Grønlykke.

Akuttelefonen vil som følge af aftalen blive udvidet med flere sygeplejersker og læger og vil fremover også kunne tilbyde vagtlægebesøg. Det hele skal styres fra en stor central i Ballerup, ligesom der etableres en lægevagt i Sundhedshuset i Helsingør.

Thor Grønlykke erkender, at beslutningen ikke vil være lige populær hos alle praktiserende læger.

»Der er nok nogle praktiserende læger, der vil blive kede af det, især dem, der styrer og disponerer og tjener mange penge på det. Omvendt er der sikkert også nogle praktiserende læger, der vil blive glade, fordi de får mere almindelige og gennemskuelige arbejdsvilkår,« siger Thor Grønlykke.

Den politiske aftale mellem partierne ventes formelt vedtaget ved regionsrådsmødet 13. marts.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu