ANNONCE

Regionen gør noget ved test-kaos

24. september 2020 20:21 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Spørgsmålet er, om det er nok.

Regionen gør noget ved test-kaos
Nye testcentre i Region Midtjylland skal give folk mulighed for at blive testet for covid-19. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Der er så mange personer, uden symptomer på covid-19, der gerne vil testes for sygdommen, at Region Midtjylland ikke kan følge med.

Regionen skriver i en nyhed, at den nationale testindsats lige nu er fokuseret på primært hovedstadsområdet, og det betyder længere ventetid andre steder, eksempelvis i Region Midtjylland.

Ønsker man at blive testet i Aarhus, betyder det snarere, at må opgive, for som Newsbreak.dk skrev tidligere torsdag, kan man slet og ret ikke booke en tid i Aarhus for tiden.

Region Midtjylland skriver da også, at man har lukket for booking af tider, der ligger mere end syv dage ud i fremtiden.

“Det har vi, så vi ikke binder vores testkapacitet for langt frem, men løbende kan prioritere vores testindsat afhængig af, hvordan smitten udvikler sig her i regionen,” skriver Region Midtjylland.

Uacceptabelt

Newsbreak.dk har torsdag talt med Niels Jørgen Langkilde, formand for Patientforeningen i Danmark, om problemerne med at booke en tid i Aarhus, hvilket han kaldte for “uacceptabelt.”

I interviewet gjorde Niels Jørgen Langkilde det klart, at man hos Patientforeningen mener, at Danmark burde være klar til at teste alle, der gerne vil testes, på nuværende tidspunkt.

– Kernen i strategien er, at folk kan blive testet, og at man kan følge op, og det må ikke svigte, siger Niels Jørgen Langkilde til Newsbreak.dk.

To spor

Beslutningen om at flytte fokus, hvad testindsats angår, kan være truffet i forbindelse med den teststrategi, der blev annonceret tilbage i foråret, og som Newsbreak.dk tidligere har omtalt.

I Danmark tester man for covid-19 i to spor; Sundhedssporet og Samfundssporet. Sundhedssporet er til de patienter, der har symptomer på covid-19, mens Samfundssporet er til de, der ingen symptomer har, men som ønsker at blive testet alligevel.

Sundheds- og Ældreministeriet prioriterer løbende indsatsen mellem de to spor, og det betyder: (at) “Testkapacitet vil i den forbindelse kunne flyttes mellem sporene inden for rammerne af den overordnede prioritering i teststrategi og retningslinjer”, som Sundheds- og Ældreministeriet selv beskriver det i dokumentet Covid-19: Teststrategi.

Dokumentet blev offentliggjort tilbage i maj måned, og her kan man også læse, at teststrategien skulle dække over årets andet kvartal, og at der i efteråret skulle fremlægges en ny teststrategi. En sådan strategi for tredje kvartal er dog ikke at finde hos hverken Sundheds- og Ældreministeriet eller hos Statsministeriet.

Om det vitterligt forholder sig sådan, det er dog svært at sige, da det for Newsbreak.dk torsdag ikke har været muligt at få kontakt til en repræsentant for de danske myndigheder, der ønsker at udtale sig nærmere om sagen.

Bygger nye centre

Sikkert er det dog, at der i Region Midtjylland nu bliver bygget nye testcentre, alle under tag, der både skal teste borgere med og uden symptomer på covid-19.

Det skriver Region Midtjylland i en nyhed, hvor det også forklares, hvorfor man har valgt at placere de nye centre, hvor man har.

– De tre testcentre betyder en mere ligelig geografisk fordeling af testcentrene og er en klar forbedring, for de der skal testes, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Ifølge Region Midtjylland kommer de kommende testcentre til at åbne i denne rækkefølge:

 1. Testcenter Horsens
  Langmarksvej 57, 8700 Horsens (parkering foran CASA arena)
  Åbner i uge 42
 2. Testcenter Aarhus
  Tyge Søndergaards Vej 953, 8200 Aarhus N
  Åbner i uge 43
 3. Testcenter Randers
  Juventusvej 15 8960 Randers
  Åbner i uge 44
 4. Testcenter Holstebro
  Mozartsvej 5, 7500 Holstebro (Parkeringsplads nord for Idrætscenter Vest)
  Åbner i uge 45
 5. Testcenter Viborg
  Vinkelvej 20, 8800 Viborg
  Åbner i uge 45
 6. Testcenter Silkeborg
  Ansvej 98, 8600 Silkeborg
  Åbner i uge 46
 7. Testcenter Herning
  Holingknuden 2, 7400 Herning (vestlige del af P-plads)
  Åbner i uge 46

Om tilkomsten af de syv nye centre betyder, at der bliver gjort mere for at give borgere i Region Midtjylland mulighed for faktisk at få en tid, det er uvist.

Da Newsbreak.dk talte med Niels Jørgen Langkilde om, at fokus var flyttet fra ét sted i landet til et andet, sagde han, at det må betyde, at man ikke har været ordentligt forberedt på at teste den mængde borgere, der ønsker at blive testet nu.

– Det er ikke rettidig omhu, siger Niels Jørgen Langkilde til Newsbreak.dk.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu