Regioner skal finde plads til psykisk syge kriminelle

31. januar 2013 18:56 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Regioner skal finde plads til psykisk syge kriminelle
Billede mangler

Det er ikke i orden, at psykisk syge kriminelle ender i almindelige fængsler eller bliver sendt ud i samfundet uden behandling, fordi der mangler plads på de retspsykiatriske klinikker.

 

Sådan lyder det samstemmende fra en række politikere, efter at Jyllands-Posten torsdag har beskrevet Advokatsamfundet og Retslægerådets bekymring for, at de psykisk syge skal begå ny personfarlig kriminalitet.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) fastslår, at psykisk syge kriminelle, der er psykotiske, skal i retspsykiatrisk behandling. Men det er op til regionerne at finde en løsning på problemet, mener ministeren.

– De hører ikke hjemme i almindelige fængsler, men burde være i behandling på en retspsykiatrisk afdeling. Det er regionernes ansvar at sikre, at der er tilstrækkelig med pladser i psykiatrien til, at psykotiske indsatte kan overflyttes fra fængslerne og få behandling, skriver Astrid Krag i en mail til Berlingske Nyhedsbureau.

– Derfor undrer det mig, at Danske Regioner tilsyneladende ikke har et overblik over omfanget af problemet. Jeg vil derfor nu bede Danske Regioner om en redegørelse, så jeg kan finde ud af, hvad der er op og ned i denne sag, lyder det fra ministeren.

Hos regionerne erkender Anne V. Kristensen (V), der er næstformand i Danske Regioners sundhedsudvalg, at det regionernes ansvar at sørge for pladser til de psykisk syge. Men også hun efterlyser en afklaring af, hvor mange pladser der mangler.

– Jeg ved ikke, om det er to eller 200, der har brug for en retspsykiatrisk plads. Så længe vi ikke kender behovet, er det svært at sige, hvor stor en indsats der skal til. Vi laver jo ikke 20 sengepladser, hvis det kun drejer sig om to patienter. Men det er i hvert fald regionernes opgave at sørge for det, siger hun.

På Christiansborg opfordrer hendes partifælle, psykiatriordfører Jane Heitmann (V), regionerne til at søge midler til oprettelse af ekstra retspsykiatriske pladser blandt satspuljemidlerne.

– Jeg deler Retslægerådets bekymring, og jeg vil opfordre regionerne til at få søgt Satspuljen, hvor vi i 2011 afsatte 140 millioner målrettet flere sengepladser i psykiatrien, siger hun.

Og det vil være en fin løsning, mener Anne V. Kristensen.

– Det er helt bestemt en god idé, vi har jo ikke så mange penge i regionerne i forvejen, så alle de penge, der er at søge til et konkret formål som for eksempel retspsykiatriske senge, dem skal vi selvfølgelig søge, siger hun.

Siden 1980 er der ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten blevet nedlagt 5.000 sengepladser i psykiatrien. Samtidig er der dog kommet mere ambulant behandling til, men eksperter peger på, at det eksempelvis ikke hjælper skizofrene kriminelle.

Derfor er der brug for at sætte fornyet fokus på problemet, mener den radikale retsordfører Jeppe Mikkelsen (R).

– Det er lidt at skyde sig selv i foden, fordi vi risikerer, at folk går ud og begår ny kriminalitet igen, så vi skal have dem gennem politiet, domstolene og kriminalforsorgen endnu engang. Det er et problem og noget, jeg synes, man bør kigge på, siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu