Husk passet: Ellers kan turen til Tyskland blive både dyr og besværlig

21. juni 2017 12:06 | Af: Matias Mortensen, mm@newsbreak.dk

Svaret er ja! Hvis du skal til Tyskland, er det vigtigt at huske at tage passet med. At blive stoppet uden pas kan nemlig få alvorlige konsekvenser.

Husk passet: Ellers kan turen til Tyskland blive både dyr og besværlig
Du risikerer både bøde og tilbageholdelse, hvis du glemmer at tage passet med på resjer til Tyskland. Foto: Scanpix
Del:

Tyskland har lige nu i forbindelse med det kommende G20-topmøde i Hamborg indført skærpet indrejsekontrol frem til den 11. juli, og dermed er der langt større sandsynlighed for, at man bliver kontrolleret ved grænsen ved rejser til Tyskland.

Det kan måske give anledning til en del tvivl om, hvad reglerne egentlig er for danskere, der rejser til Tyskland. For skal man egentlig have sit pas med for at kunne rejse til Tyskland, hvad betyder den øgede tyske grænsekontrol – og hvad kan der ske, hvis man glemmer passet?

Ifølge Helle Lundberg, der er kommunikationsrådgiver ved Syd- og Sønderjyllands Polti er det faktisk ganske simpelt, hvad angår spørgsmålet om pas ved rejser til Tyskland. Det bliver nemlig slået fast i paragraf to i den danske paslov, at danske statsborgere  være i besiddelse af et gyldigt pas, når de krydser den danske grænse.

– Sådan har det altid været, og det er uanset om, man rejser ind eller ud af landet, siger hun.

De eneste lande, der er undtaget fra denne regel er Finland, Island, Norge og Sverige.

Rejser til Tyskland uden pas kan koste bøde

Hvis man som dansk statsborger bliver standset i den danske grænsekontrol på vej hjem fra Tyskland uden sit pas på sig, kan det blive en ubehagelig oplevelse. For det første kan man få en bøde på 600 kroner – eller endda på 1.000 kroner, hvis man slet ikke har et gyldigt pas.

Artiklen fortsætter under videoen

Derudover kan det komme til at tage lang tid, får man lov til at komme ind i landet igen.

– Når du skal ind igen, skal du jo have passet med, for at vi kan se, hvem du er, siger Helle Lundberg.

– Så skal man i gang med at se, om man kan fastslå folks identitet på andre måder, og det kan tage et stykke tid. Så bliver man holdt ind og tilbageholdt, ind til politiet har sikret sig, hvem man er, og at man rent faktisk er dansk statsborger.

Skal sikre sig identitet

Det kan godt være en beværlig omgang, der kræver at politiet tjekker oplysninger efter i forskellige registre, og det er for eksempel ikke identifikation nok i sig selv med et kørekort.

– Vi prøver at gøre det så ubureaukratisk som muligt, men vi skal jo sikre os, hvem personen er, siger Helle Lundberg.

Derudover er det ifølge Udenrigsministeriet også et krav fra tysk side, at danske statsborgere har et gyldigt pas med sig under ophold i Tyskland.

Selvom Tyskland ligesom Danmark er et Schengen-land, hvor man som udgangspunkt ikke skal vise pas for indrejse fra et andet Shengen-land, bør du stadig have dit pas med dig, for at du kan bevise din identitet, hvis det bliver nødvendigt – f.eks. hvis du stoppes af politiet eller skal om bord i et fly osv.

Dermed kan det siges helt enkelt: Ved rejser til Tyskland skal du huske at have dit pas med, og så skulle alt forløbe smertefrit.

Du kan i øvrigt læse alt, hvad der er værd at vide om de danske pasregler i vores artikel om pas.

Fakta

Ind- og udrejse til og fra Danmark

De danske pasregler er fastsat i Pasloven, hvor kapitel om pastvang samt ud- og indrejse lyder som følger:

Paragraf 1. Danske statsborgere kan udrejse til og indrejse fra Finland, Island, Norge og Sverige uden at være i besiddelse af pas eller anden rejselegitimation.

Paragraf 2. I øvrigt skal danske statsborgere ved udrejse fra og ankomst til landet være i besiddelse af pas. Rigspolitichefen kan dog i særlige tilfælde tillade ud- og indrejse for danske statsborgere, uanset at vedkommende ikke kan legitimere sig ved pas.

Kilde: Retsinformation.dk

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu