Rekord: Hver tredje trækkes i kontanthjælp

24. maj 2012 09:58 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Rekord: Hver tredje trækkes i kontanthjælp
Billede mangler

Der er tilsyneladende rigtig mange kontanthjælpsmodtagere, der har svært ved at stå til rådighed for jobmarkedet.
I hvert fald viser nye tal fra jobindsats.dk, at hele 30,3 procent af de jobklare kontanthjælpsmodtagere fik en sanktion for ikke at opfylde rådighedskravene i 2011.
Omregnet til personer svarer det til, at omkring 25.000 personer fik en rådighedssanktion sidste år, skriver Agenda.
I nogle kommuner er det næsten halvdelen af alle kommunens jobklare kontanthjælpsmodtagere, der har problemer med at stå til rådighed.
Professor Michael Svarer fra Aarhus Universitet har forsket i sanktioner, og han synes, det er ret vildt, at der er så mange, der sanktioneres.
– Det er da værd at undersøge, om det skyldes et uhensigtsmæssigt system, siger han til Newspaq.
Jobcenterchef i Varde kommune, Erik Schultz, erkender, at det er en høj andel af kontanthjælpsmodtagerne, men han mener, at det kan skyldes, at personer på kontanthjælp ofte ikke føler sig så forpligtet af det, som jobcenteret forlanger.
– Især når man har været på kontanthjælp i en længere periode, er arbejdsmoralen ikke så høj. Mange ledige føler ikke, at det er så vigtigt om de for eksempel kommer til tiden, når det bare er til en samtale i jobcenteret, siger han.
Michael Svarer pointerer, at der i undersøgelsen i de fleste tilfælde er givet sanktioner for mindre forseelser.
– Så det afspejler måske ikke, at folk ikke står til rådighed, men måske i højere grad at de glemmer en aftale, siger han.
Hans forskning i sanktioner viser dog, at sanktioner, også de korte, har en positiv effekt på at øge antallet der går fra ledighed til at være i beskæftigelse.
– Men det er selvfølgelig ikke sådan, at når en sanktion virker, vil en masse sanktioner virke endnu bedre, siger han.
De korte sanktioner er såkaldte periodesanktioner, som kan skyldes, at den ledige ikke møder til aktivering på dagen, og først dukker op dagen efter. I det tilfælde vil han eller hun få trukket en dags kontanthjælp.
 

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu