ANNONCE

Rekordmange indlagt – men der er en god nyhed

19. december 2020 08:50 | Af: Newsbreak.dk

Danmark rundede fredag 1000 corona-dødsfald. Men sammenligner man med i foråret, er der nu færre på intensiv ­afdeling og i respirator

Rekordmange indlagt - men der er en god nyhed
Det er en anden type coronapatienter, man ser end i foråret. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix)

(Citathistorie fra Kristeligt Dagblad)

En lille uge før jul er antallet af indlagte på landets hospitaler lige så højt, som det var i foråret, og alt tyder på, at Danmark fredag vil runde i alt 1000 corona-dødsfald, hvis dødstallet udvikler sig, som det har gjort de seneste dage.

Den gode nyhed er, at hverken antallet af døde eller indlagte på hospitalernes intensivafdelinger følger med antallet af indlæggelser i det hele taget, når man sammenligner med situationen i foråret.

Med andre ord ender færre af de indlagte under epidemiens anden bølge med at dø eller blive så syge, at de skal i intensiv behandling og måske respirator. Det skyldes, at de syge, der i dag opsøger hospitalet, er både yngre og mindre skrøbelige, samt at behandlingen er blevet bedre, siger Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, til Kristeligt Dagblad.

– Vi har lært meget i løbet af sommeren. Mange flere patienter opsøger hospitalet tidligere, når de bliver syge af coronavirus, og så er vi simpelthen blevet bedre til at behandle. Begge dele har betydning for, at relativt færre ender i respirator.

Færre på intensiv

Coronaepidemien ramte et hidtidigt højdepunkt den 1. april i år. Den dag var 535 patienter indlagt. 146 var på en intensivafdeling, og 129 var i respirator. På ét døgn døde 22 døde mennesker med coronavirus i kroppen.

I går var 568 patienter indlagt, lidt flere end i april. Men kun halvt så mange som i foråret er i dag indlagt på intensiv og kun en tredjedel i respirator. De tal er henholdsvis 79 og 52.

Det seneste døgn er 15 personer døde, hvilket betyder, at i alt 1007 danskere er døde med corona.

Ny patientgruppe kommet til

Bjarne Ørskov Lindhardt er ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Amager og Hvidovre Hospitaler. De syge kommer tidligere, og det er den afgørende årsag til, at relativt færre af de indlagte i dag har et kritisk forløb med covid-19, mener også han.

– Mange af dem, vi ser nu, kom i foråret slet ikke ind på hospitalet. De lå derhjemme i sengen og stod sygdommen igennem. Men nu er de blevet testet og ved, de har coronavirus, og så opsøger de hospitalet, når de får symptomer, for eksempel vejrtrækningsbesvær. Vi har i dag patienter, som ligger et par dage til observation uden at få behandling. I foråret fik vi kun patienter ind, der var så syge, at de skulle på hospitalet, siger han til Kristeligt Dagblad.

Patienter behandles nu med lægemidlerne remdesivir, som bekæmper virus, og de­xa­me­thasone, der dæmper betændelsestilstand i lungerne. Det er en anden faktor, som er afgørende for, at ”de indlagte ikke lige så ofte behøver at blive rykket til intensivafdelingerne”, siger Hans Jørn Kolmos.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu