Rekordmange overlever turen på hospital

11. april 2012 08:21 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Rekordmange overlever turen på hospital
Billede mangler

En ny positiv rekord har set dagens lys på landets sygehuse. Der har nemlig aldrig været færre patienter, som ender deres dage under et hospitalsophold.
 
Det viser nye tal fra regionerne, de såkaldte HSMR-tal (Hospitals Standardiseret Mortalitets Rate), der er et overordnet mål for dødelighed på hospitaler.
 
I alt er dødeligheden faldet med 13 procent i sidste kvartal i 2011 sammenlignet med første opgørelse af dødstallene, som er tilbage fra første kvartal i 2007, hvor niveauet var på sit højeste.
 
“Det er det laveste tal, vi har haft indtil videre. Vi har haft lave tal før, men her ligger vi alligevel et stykke under, så det er rigtig flot, at det er faldet over tiden,” siger Lisbeth Nielsen, der er kontorchef i Danske Regioner, til Newspaq.
 
Tallene bliver opgjort hvert kvartal, hvor man sammenligner med den tilsvarende periodes dødstal i 2008, som regnes for det tal, der repræsenterer det forventede niveau på 100 procent.
 
Siden de førte opgørelser i 2007 er tendensen den sammen – at antallet af patienter, der mister livet under indlæggelse, er faldende.
 
At kurven er knækket, skyldes ikke en enkelt årsag, men det er summen af mange forskellige ting, forklarer Lisbeth Nielsen.
“Der er gjort et stort stykke arbejde for at forbedre patientsikkerheden, der er almindelige fremskridt i behandlingen, der er lavet pakkeforløb for kræft- og hjertepatienter, ligesom der sker fremskridt i forskningen af sygdomme,” forklarer hun om nogle af de afgørende tiltag.
 
Ud af de 105.997 indlæggelser, som fandt sted på landets sygehuse fra oktober til og med december 2011, var antallet af dødsfald på 6.029, hvilket var 502 færre end forventet. Det giver et HSMR-tal på 92 procent.
 
I regionerne arbejder man målrettet på, at det tal kommer længere ned, men der er selvfølgelig en naturlig grænse, erkender kontorchefen.
“Vi har ikke nogen erklæret målsætning, men det skal gerne komme et pænt stykke længere ned. Vi håber da på at komme under 90 procent på et tidspunkt, og måske også lavere ned,” melder Lisbeth Nielsen.
Se seneste HSMR-opgørelse HER.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu