Rekordmange uddannelsesparate vil ind på kvote 2

18. marts 2013 20:16 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Rekordmange uddannelsesparate vil ind på kvote 2
Billede mangler

En stor portion af de danske unge lader sig ikke mærke af, at karaktererne fra gymnasiet eller handelsskolen ikke er høje nok til at komme ind på drømmeuddannelsen. I forhold til sidste år har langt flere nemlig søgt ind på kvote 2, hvor andre kompetencer eller erfaring end karakterer kan give adgang til en uddannelse.

 

Da optagelse.dk lukkede ned for ansøgningerne klokken 12 mandag havde 49.137 personer indsendt en digital ansøgning til en videregående uddannelse. Og de næste par uger kommer der flere til fra blandt andre internationale studerende, så tallet når op over 50.000 lyder meldingen fra Uddannelsesministeriet.

Til sammenligning søgte 38.683 personer ind på kvote 2 sidste år.

En væsentlig forskel er ifølge uddannelsesminister Morten Østergaard (R), at regeringen har givet kvote 2 fri, så det er op til universiteter og uddannelsesinstitutioner at bestemme, hvor mange de vil optage på erfaring og hvor mange, der skal ind udelukkende på karaktererne.

»Det, at vi har åbnet for, at institutionerne i det omfang, de har lyst, kan bruge kvote to frem for tidligere, hvor det kun måtte være ti procent, har gjort, at flere føler, de har en chance. For det andet tror jeg ikke, at man skal undervurdere, at krisen og det store tab af ufaglærte arbejdspladser selvfølgelig har sendt et signal om, at vejen til fremtidens arbejdsmarked er brolagt med uddannelse,« siger Morten Østergaard til Berlingske Nyhedsbureau.

Ministeren glæder sig over antallet af ansøgere og afviser, at overliggeren på uddannelserne bliver sænket, når der potentielt kan komme langt flere bogligt svagere studerende ind i systemet.

»Det er institutionerne, der skal optage de studerende, og de skal optage dem, de mener, har forudsætninger for at gennemføre og endda med mindre forsinkelse end i dag,« siger ministeren og fortsætter:

»Jeg glæder mig over, at så mange af dem nu har besluttet sig for at udvide brugen af kvote 2, fordi jeg synes, at de steder, hvor man har eksperimenteret med det og har brugt eksempelvis optagelsessamtaler, har vist, at man har gode muligheder for at få studerende, der er mere motiverede og har bedre forudsætninger, end hvis man bare havde gjort det på den mekaniske måde,« lyder det.

Morten Østergaard mener heller ikke, at uddannelsesinstitutionerne får problemer med at rumme de studerende, for over det seneste år har mange søgt om at udvide kapaciteten, forklarer han.

VIA University College i Region Midtjylland er en af de institutioner, der har fået flere ansøgninger. I år er stigningen på 19,3 procent, og nogle af de populære uddannelser er pædagog, sygeplejerske og ingeniør.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu