Rekordstort udbytte til ejere af danske aktier

15. februar 2013 03:54 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Rekordstort udbytte til ejere af danske aktier

Rekordstore udbytter er på vej fra de store børsnoterede selskaber til deres aktionærer. Det er mere end 41 milliarder kroner, som de større danske selskaber, der har aflagt regnskab indtil videre i år, snart udbetaler til deres aktionærer, enten i form af et udbytte eller ved at tilbagekøbe egne aktier, skriver Berlingske.

 

Tallet har aldrig været større og kommer netop i en tid, hvor der er krise og snakkes om tab af arbejdspladser og lav vækst mange steder.

»Men tendensen er den samme i mange andre lande. I USA har virksomhederne for tiden den største indtjening målt i forhold til omsætningen nogensinde. De har aldrig før tjent så mange penge,« siger direktør Carsten Valgreen fra analysefirmaet Benderly Economics.

Årsagerne er flere, men den høje ledighed i mange lande lægger et nedadgående pres på lønningerne, som er den klart største omkostning for langt de fleste virksomheder.

»Dertil kommer, at det især er husholdninger og regeringer, der har stor gæld og har været ramt af de senere års finanskrise. Virksomhederne har derimod rekordstore overskud, en historisk lav gæld og kæmpestore formuer sparet sammen.«

Carsten Valgreen peger også på, at den meget udbredte snak om krise er en smule overdrevet, eftersom det især er i Sydeuropa, at det går meget dårligt.

Udviklingen i Nordeuropa er derimod ganske god. Det samme gælder for Asien og Sydamerika. Også hvis blikket rettes mod hele verdensøkonomien under ét, er tiden bedre end sit rygte. Der er tilmed fremgang, vurderer økonomen.

Det er dog især de store globale selskaber, der har aktiviteter uden for Danmark og Europa, der klarer sig godt, fremhæver Klaus Rasmussen, der er cheføkonom hos DI.

»De store globale spillere klarer sig fornuftigt, og der er da også god fart på økonomien mange steder – især i Asien. Samtidig har virksomhederne konsolideret sig de senere år og bygget en større egenkapital op, så de nu har bedre råd til at øge deres udbytter,« siger Klaus Rasmussen.

Også aktieanalysechef Bjørn Schwarz fra Sydbank venter, at udbytterne i år bliver rekordstore, og han siger tilmed, at virksomhederne i disse år tjener langt flere penge, end de selv har brug for til nye investeringer, hvorfor der bliver råd til at sende mere ud til aktionærerne end før.

»Virksomhederne har været dygtige til at effektivisere og trimme deres omkostninger. Derfor står de med en særdeles stærk indtjening. Det er tilmed også en betragtelig del af overskuddet og helt op mod 40 procent, der udbetales som udbytter flere steder,« siger aktieanalysechef Bjørn Schwarz, som venter, at udbytterne i år bliver endnu større, end de var i 2012.

Endnu har de gode tider i erhvervslivet ikke kunnet løfte den samlede beskæftigelse, som fortsætter med at falde herhjemme, viser nye tal. Mange virksomheder har tværtimod været i stand til at producere mere med færre ansatte. Men fortsætter den aktuelle fremgang, vil det før eller siden øge beskæftigelsen.

De store formuer, som udbetales i udbytter, havner ikke nødvendigvis i lommerne på private aktionærer. Det er udenlandske investorer, pensionskasser og de fonde, som ejer store bidder af eksempelvis A. P. Møller – Mærsk, Novo Nordisk og Tryg, der får de fleste udbytter.

Staten får også en pæn bid, eftersom de fleste udbytter beskattes, hvad enten de går ind på en pensionsordning eller et privat aktiedepot.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu