Rektorer får etisk kodeks til at tackle sexmobning

12. maj 2016 13:15 | Af: Ritzau Fokus

Undervisningsministeren vil sammen med skoler og organisationer lave kodeks for sanktioner af krænkelser.

Rektorer får etisk kodeks til at tackle sexmobning
Minister for Børn, Undervisning og Ligestilling Ellen Trane Nørby (V9 vil sætte ind over for den sexmobning og deling af krænkende billeder, som finder sted i nogle ungdomsmiljøer. Foto: Pressefoto Undervisningsministeriet, Flemming Leitorp./Free

Det skal være lettere for eleverne og rektorerne på ungdomsuddannelserne at finde ud af, hvad de skal gøre, hvis eksempelvis et nøgenbillede af en elev florerer rundt på nettet og deles på skolen.

Sådan lyder det fra undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V), som torsdag har holdt møde med blandt andre Danske Gymnasier, Danske Erhvervsskoler, samt rektorer fra Øregaard Gymnasium, Gl. Hellerup Gymnasium og Ordrup Gymnasium.

Sammen med dem og en række organisationer som Red Barnet og Børns Vilkår vil hun udarbejde et etisk kodeks til, hvordan man tackler sexmobning.

Det sker efter flere episoder, hvor intime detaljer af unge er blevet delt på nettet og i elevpublikationer på uddannelser.

– Ungdomskulturen har altid søgt grænser i forhold til seksualitet, men nu bliver det også delt på nettet, og det er forskellen.

– Derfor er det vigtigt, vi ikke bare lukker øjnene, men i fællesskab finder ud af, hvordan vi kan komme problemet til livs, siger hun.

Og det kan et etisk kodeks være med til at afhjælpe, mener hun. På den måde får ungdomsuddannelserne nemlig nogle retningslinjer til, hvordan de skal tackle forskellige situationer. Der skal blandt andet være fokus på de sociale medier.

– Vi har aftalt, at vi i fællesskab vil udarbejde et etisk kodeks. Det vil være forskelligt, hvordan de enkelte uddannelser vil bruge det. Men det er vigtigt, at vi får sat en ramme for, hvad vi ikke vil acceptere.

Formanden for Danske Gymnasier, Anne-Birgitte Rasmussen, som har taget del i mødet, ser frem til et etisk kodeks. Men understreger, at det ikke skal være for konkret.

– Det skal være et kodeks, der er bøjeligt, da tingene sker enormt hurtigt, siger hun.

Men det kan nok ikke undgås, at et kodeks vil kunne medføre flere politianmeldelser, da rektorerne dermed bliver mere bevidst om deres sanktionsmuligheder.

– Hensigten med det her er jo blandt andet, at vi kan nå at bremse det, inden det udvikler sig til at blive en politianmeldelse, men et øget fokus kan jo risikere at føre til flere anmeldelser, siger Anne-Birgitte Rasmussen.

Hvornår kodekset lægger klart, vil ministeren endnu ikke give et bud på.

– Det vigtigste er ikke at få et kodeks klar så hurtigt som muligt, men at kodekset er ordentligt og gennemarbejdet, siger Ellen Trane Nørby.

/ritzau/

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu