Rektorformand måber over manglende tillid fra Bondo

18. februar 2013 20:17 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Rektorformand måber over manglende tillid fra Bondo
Billede mangler

Formanden for rektorkollegiet for professionshøjskolerne, Erik Knudsen, er »dybt forundret« over, at Danmarks Lærerforening mangler tillid til professionshøjskolerne i forbindelse med, at der fra sommer vil være strengere optagelseskrav til landets 17 læreruddannelser.

 

Fra sommer skal ansøgere til en af de 17 læreruddannelser have 7 i gennemsnit efter den nye karakterskala for at være garanteret en plads på studiet. Hvis der søges via kvote 2, skal ansøgeren igennem en optagelsessamtale, hvor personens egnethed som lærer skal vurderes.

Anders Bondo Christensen, der er formand for Danmarks Lærerforening, tvivler dog på, at optagelseskravet eller optagelsessamtalen får nogen effekt.

»Jeg tror ikke, det kommer til at betyde så meget. Mange af læreruddannelsesstederne vil optage rigtig mange på kvote 2, da de er afhængige af, at der er studerende til deres uddannelser. Hele taxametersystemet betyder, at de ikke tjener penge, hvis de ikke har nogen studerende,« siger Anders Bondo Christensen.

»Rigtig mange læreruddannelsessteder er i bekneb for studerende, og derfor tror jeg, at man vil se meget lempeligt på de samtaler,« understreger han.

Udmeldingen kommer bag på Erik Knudsen, formand for rektorkollegiet for professionshøjskolerne.

»Professionshøjskoler er selvfølgelig loyale og vil leve op til de politisk fastsatte krav, uanset om det kan få nogle økonomiske konsekvenser for os. Jeg forstår slet ikke, at han kan sige sådan noget, siger Erik Knudsen.

De nye regler bliver ens for alle landets læreruddannelser, der hidtil selv har kunnet bestemme kravene. På 14 af de 17 læreruddannelser var der sidste år frit optag.

Ifølge uddannelsesminister Morten Østergaard (R) skal stramningen være med til at sikre, at flere studerende gennemfører uddannelsen.

»Læreruddannelsen har igennem en årrække været præget af en af uddannelsessystemets største frafaldsprocenter på omtrent 40 procent. Derfor har vi fundet det nødvendigt at indføre nogle særlige optagelsesregler,« siger ministeren til Berlingske Nyhedsbureau.

»Håbet er, at flere vil søge ind på læreruddannelsen, da den bliver mere attraktiv, når studieintensiteten er højere, og kravene er større. Vi håber, at mange flere vil søge ind, så vi får et bedre rekrutteringsgrundlag,« tilføjer Morten Østergaard.

Anders Bondo Christensen foreslår i stedet, at man forsøger at højne læreruddannelsens status ved at gøre den til en femårig kandidatuddannelse og se på, hvordan man gør det mere attraktivt at blive færdig med læreruddannelsen.

»Man løser ikke problemet ved at stramme kravene. Det gør man kun ved at sørge for, at flere unge vil være lærere,« siger Anders Bondo Christensen.

Stramningen af optagelseskravene er en del af den reform af læreruddannelsen, som regeringen, Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti vedtog i juni 2012.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu