Sådan får du en skinnende ren ovn uden besvær

30. maj 2017 12:25 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

De fleste af os har vel prøvet at stå med en fedtet og ulækker ovn, der virkede umulig at gøre ren. Der er dog råd forude, og det er hverken svært eller dyrt.

Mange går og tror, at det at få en ren ovn, er lig med umenneskeligt hårdt arbejde. Det er ikke tilfældet. Din bedste ven er dog brun sæbe og så ellers den fremgangsmåde, du kan læse om i galleriet til denne artikel.

Men hvis du vil have en ren ovn, handler det først og fremmest om at droppe alverdens “mirakelmidler” og kigge på det, der virker af en ganske særlig årsag. Brun sæbe er vejen frem, fordi det er et basisk produkt. Jo mere basisk, sæben er, jo bedre opløser den fedtet.

– Det er bare vigtigt, at det er brun sæbe af den hårde slags, som har en pH-værdi på mellem 11 og 13 frem for almindelig flydende brun sæbe, som ligger på 8, har Anne Grete Rasmussen, fagekspert hos Bolius, tidlgiere fortalt Ritzau.

Sæben kan godt være hård ved hænderne, så det er en god idé at arbejde med gummihandsker og ellers klø på med krum hals.

Ikke alle ovne skal vaskes ens

Inden at du kaster dig over projekt ren ovn, skal du dog sikre dig, at ovnen ikke allerede evner at gøre sig selv ren. Ovne, der kan gøre sig selv rene, skal for det meste bare indstilles korrekt, og så klarer de rengøringen selv.

Det hjælper dog hverken på bageplader, riste eller indersiden af ovnlågen. For råd til at gøre de dele rene, kan du kigge i galleriet. Det er desuden overraskende dyrt i strøm at lade en ovn rense sig selv, og Anne Grete Rasmussen råder alene af den grund folk til selv at stå for rengøringen engang imellem.

Spar penge ved ovnkøb

Nu kan det jo være, at du allerede har opgivet at gøre den ovn ren, der står i køkkenet og ser fedtet ud. Skal du have ny ovn, er det en god idé at se sig grundigt for, inden man svinger dankortet i den nærmeste hvidevarebutik.

Moderne ovne sælges nemlig under løftet af alle mulige funktioner, de færreste af os i sidste ende har brug for. Kommer du nogensinde til at stege kylling på spyd eller dampe dine egne grøntsager?

– Med mindre du er typen, der sætter sig ned og læser en lang manual, er det jo slet ikke sikkert, du får brugt alt det, ovnen kan. Og så er det spild af penge. Min egen ovn skal bare kunne bage og stege. Det er sådan set alt, jeg har brug for, har Anne Bach Pedersen, afdelingsleder på Hotel- og Restaurantskolen i København, tidligere sagt til Ritzau.

Kilde: Tænk.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu