Rente-amok: Nu får boligejere penge for at låne

30. januar 2015 12:54 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Rente-amok: Nu får boligejere penge for at låne
Arkivfoto: Elo Christoffersen
Arkivfoto: Elo Christoffersen

Arkivfoto: Elo Christoffersen

Lån en krone i banken og få ti øre som betaling. Det lyder for godt til at være sandt, men en række kunder hos en af landets største realkreditselskaber oplever  noget lignende i øjeblikket.

Ifølge Nordea Kredit har omkring en håndfuld, der inden for de senere dage har optaget et nyt etårige rentetilpasningslån på lige under nul.

Det er første gang nogen sinde, at det er sket. Gennem den senere tid har der været spekuleret en del i, om det var muligt.

Boligøkonom og chefanalytiker i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann understreger, at den negative rente ikke er opstået på grund af gårsdagens rentenedsættelse.

»Den negative rente betyder ikke, at boligejerne får penge ind på kontoen. De skal stadig betale bidrag og for nogle af kunderne også afdrag. Så det foregår rent praktisk på den måde, at der bliver modregnet i det bidrag og eventuelle afdrag, som de skal betale,« siger Lise Nytoft Bergmann, der siger, at for den enkelte boligejer er besparelsen ved minusrenten, så lille at de knap nok kan købe en ekstra pose Matador Mix for den.

»Renten på de etårige lån er på lige omkring 0,02 pct. Det er de helt små udsving, der afgør, om den er under eller over nul. Men for den enkelte boligejer betyder det næsten ingen ting, om renten på lånet lander på 0.02 eller minus 0,02,« sige Lise Nytoft Bergmann.

De pågældende boligejere har den negative rente frem til deres lån skal refinansieres til oktober. Nordea forventer en svagt stigende rente, og Lise Nytoft Bergmann tror der ikke, at rente på de pågældende lån vil være under nul, når det er blevet refinansieret.

Hun fremhæver samtidig, at når man ser på den samlede ydelse på lånet, så er det treårige rentetilpasningslån stadig det billigste. Det har en lidt højere rente, men en lavere bidragssats, og derfor ydelsen på det lån lavere.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu