Retssag i dag: Fælder dopinglægen Riis?

28. januar 2013 06:57 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Retssag i dag: Fælder dopinglægen Riis?
Foto: Facebook.

Mandag begynder sagen mod dopinglægen Eufemiano Fuentes. Tyler Hamilton, som hævder, at han blev introduceret for Fuentes af Bjarne Riis, skal vidne.

 

Det er syv år siden, at en af cykelsportens største skandaler brød ud. D. 23. maj 2006 blev gynækologen Eufemiano Fuentes anholdt. Det samme gjorde sportsdirektøren for cykelholdet Liberty Seguros-Würtz, Manolo Saiz og fire andre, som var involveret med Eufemiano Fuentes.

Kontorer og lokaler flere steder i Spanien blev ransaget af den spanske politienhed, Guardia Civil. Fra Eufemiano Fuentes’ kontor i Madrid blev køleskabe åbnet, og blodposer med påtrykte navne blev hevet ud i hobetal. Steroider og maskiner til at manipulere blod blev beslaglagt, og arkiver og noter blev indsamlet som bevismateriale til sagen, der blev døbt “Operacion Puerto”.

Mandag begynder retssagen mod Eufemiano Fuentes og hans fire medsammensvorne. Alle fire er anklaget for at have forbrudt sig på den offentlige sundhed og risikerer to års fængsel.

Sagen har taget syv år at bearbejde, og den har fældet omkring 50 ryttere, hvoraf nogle af de prominente navne er Ivan Basso (tidligere CSC), Tyler Hamilton (tidligere CSC), Jörg Jaksche (tidligere CSC), Jan Ullrich, Michele Scarponi og Alejandro Valverde.

Eufemiano Fuentes har erkendt at have givet doping (som ikke var ulovligt i Spanien i 2006), men har indtil videre forklaret, at det foregik lægeligt forsvarligt. Det skal retten til stilling til, om myndigheden er enig i.

Hele sagen indbefatter 10.033 siders bevismateriale, og et stort antal vidner er indkaldt til sagen, som forventes afsluttet d. 22 marts. Blandt vidnerne er Alberto Contador, som d. 5. februar over video vil afgive sin forklaring. Alberto Contador blev ikke knaldet i Operacion Puerto, men han var oprindeligt indblandet. Han blev dog senere renset af de spanske myndigheder, selvom både initialerne “AC” og hans fulde navn var nævnt i Eufemiano Fuentes’ noter.

Tyler Hamilton står ikke listet blandt de mange cykelryttere, som skal vidne mod Eufemiano Fuentes, men han fortæller til espn.com, at han allerede har afgivet forklaring til de spanske myndigheder om, hvordan han fik bloddoping fra Eufemiano Fuentes. Han har skriftligt givet forklaring, som senere kommer frem i retten.

– Det er det rigtige at gøre, og hvis de vil have, at jeg tager til Spanien, så gør jeg det, siger Tyler Hamilton til epsn.com.

Tyler Hamilton har i sin bog “Det hemmelige løb”, forklaret, at det var Bjarne Riis, der introducerede ham for Eufemiano Fuentes, som Hamilton ellers ikke kendte. Hamilton påstår, at Bjarne Riis gav Hamilton et telefonnummer til Fuentes, som han skulle ringe til. Herfra opstod samarbejdet mellem Hamilton og Fuentes, som betød, at Hamilton ofte måtte flyve til Madrid, hvor han fik blodtransfusioner af Fuentes.

Hamilton påstår også, at Bjarne Riis og Eufemiano Fuentes ved i hvert fald et tilfælde har mødt hinanden. Det skete i april 2002 eller 2003, hvor Riis overværede en blodtransfusion på et hotel i Spanien.

Bjarne Riis afviser, at han nogensinde har haft noget med Eufemiano Fuentes at gøre. Han siger, at han ikke kender ham, og at han aldrig har mødt ham.

Bjarne Riis har haft berøring med flere ryttere, som har været kunder hos Fuentes, eller er blevet sat i forbindelse med Fuentes. Jörg Jaksche kørte for Riis på Team CSC, og han var kunde hos Fuentes. Ivan Basso indrømmede, at han fik taget blod ud hos Fuentes, imens han kørte for Team CSC. Basso blev dagen før Tour de France 2006 hevet ud, og Riis måtte modvilligt fyre Basso, som senere fik to års karantæne for at have kontakt til Fuentes.

Fränk Schleck, som kørte for Bjarne Riis, indrømmede, at han overførte 7000 euro til Eufemiano Fuentes, men han hævdede, at han kun søgte træningsvejledning hos gynækologen Fuentes. Schleck slap for straf.

De to nuværende Team Saxo-Tinkoff-ryttere Alberto Contador og Sergio Paulinho var begge oprindeligt en del af Operacion Puerto, men blev senere renset.

Michele Bartoli kørte hos Riis i 2004, og han er af en italiensk avis blevet nævnt som rytteren bag kodenavnet “Sansone” hos Fuentes. Bartoli havde dog stoppet sin karriere, da skandalen brød ud, og han er ikke blevet fældet i sagen.

Antallet af kunder hos Eufemiano Fuentes er løbende blevet barberet kraftigt ned. Det menes, at op mod 200 atleter fik doping hos Fuentes, og heriblandt skulle være atleter fra sportsgrene som fodbold, tennis, håndbold, svømning og roning. Alligevel er kun cykelryttere blev navngivet og straffet for at samarbejde med Fuentes. Det fik forleden den internationale anti-dopingmyndighed WADA til at beskylde den spanske regering for at holde på oplysninger, fordi de ikke vil have flere skandaler.

Fuentes har ved en tidligere lejlighed sagt, at hvis han afslørede sine klienter, så ville det spanske fodboldlandshold få frataget deres VM-titel fra 2010. Han har ligeledes anslået, at kun 30 pct af hans kunder var cykelryttere. Fuentes har dog ikke bakket sine påstande op, og han har ikke snakket med pressen i flere år.

Mandag kl. 10.00 er han tvunget til at fortælle om sin indbringende dopingvirksomhed, når han sætter sig i den varme stol i retten i Madrid.

164 journalister fra 71 forskellige medier har meldt deres ankomst til retten i Madrid. Mandag er det kun Eufemiano Fuentes, der skal afgive forklaring. Tirsdag skal de fire øvrige tiltalte afgive forklaring, heriblandt Eufemiano Fuentes’ søster Yolanda Fuentes.

Vidneforklaringer fra cykelryttere begynder d. 5. februar. Første mand på listen er Alberto Contador.

Sporten.dk er med både foran og inde i retslokalet, når Eufemiano Fuentes sætter sig i stolen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu