Riis: Vi fortryder alle noget….

12. februar 2013 19:26 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Riis: Vi fortryder alle noget....
Billede mangler

Siden september sidste år har Bjarne Riis ikke villet tale om doping, selvom beskyldningerne mod ham har været mange.

 

Men tirsdag løsnede han lidt op, da cyclingnews.com spurgte Bjarne Riis til Operacion Puerto og det faktum, at hans tidligere rytter Ivan Basso dopede sig.

– Jeg tror, at vi alle fortryder noget, svarede Riis til journalisten fra cyclingnews.com efterfulgt af en længere pause.

Ivan Basso har ifølge sportsavisen Gazzetta dello Sport erkendt at have bloddopet sig, mens han kørte for Riis. Indrømmelsen faldt under retssagen mod den spanske dopinglæge Eufemiano Fuentes, der hjalp Basso med bloddopingen, men Basso understregede samtidig, at Riis intet vidste.

– Jeg vil ikke sige noget om Basso eller nogen andre. Jeg har ikke set Gazzetta dello Sport. Det er ikke tidspunktet for mig til at tale om alt det her, for der er en proces i gang. Så jeg føler ikke behov for at kommentere på noget, sagde Bjarne Riis.

I cykelsporten diskuteres det i øjeblikket, hvordan man kommer dopingen til livs, og hvordan de sidste skeletter kommer ud af skabet. I den proces er en slags sandhedskommission blevet foreslået. En ramme, hvor man kan fortælle om fortidens synder, uden de normale sanktioner gælder.

Bjarne Riis hentyder til, at det er en løsning, som han gerne ser bliver etableret.

– Jeg tror, at alle har en interesse i at være en del af løsningen, hvis det er en fair og sund løsning. Alle har en interesse i den rigtige løsning, siger Riis, som gerne vil høre mere om, hvordan en sandhedskommission i givet fald vil komme til at fungere.

– Først skal vi forstå, hvad det er, og hvad det betyder. Det er vigtigt, før vi tager nogle beslutninger, siger Riis.

Cykelkommentator og tidligere professionel rytter Thomas Bay mener, at Bjarne Riis forholder sig fornuftigt til forslaget om en sandhedskommission.

– Umiddelbart siger Bjarne det rigtige. Jeg synes, vi er nået et sted hen, hvor de her gamle sager fylder rigtig meget, og det fjerner fokus på, hvad der egentlig foregår i cykling i 2013, siger Thomas Bay og ser med spænding på, hvordan en egentlig sandhedskommission vil udforme sig.

– Det er meget komplekst, hvilke præmisser man laver en sandhedskommission på. Én ting er de aktive ryttere, der har dopet sig, men man skal have lidt andre briller på, hvis man taler læger og holdledere. Kommer alt til at være straffrit, eller hvor sætter man grænsen?, spørger Thomas Bay.

Såfremt en kommission udformes hensigtsmæssigt, ser Bay det som et godt værktøj for cykling i bestræbelserne på at kunne kigge fremad.

– Det er den mindst bumpede vej at komme videre på.

De alvorlige anklager mod Bjarne Riis tog fart, da Tyler Hamilton i september sidste år udgav sin bog ’Det hemmelige løb’, hvor han fortalte, at det var Bjarne Riis, som introducerede ham for dopinglægen Eufemiano Fuentes.

Hamilton har siden uddybet, hvordan Riis var en del af Hamiltons dopingprogram på Team CSC. Ivan Basso blev et par år efter Hamilton også blandet ind i Fuentes dopingsystem, men i modsætning til Hamilton siger Basso, at Riis ikke var vidende om hans forbindelse til den forbudte læge.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu