Robin Hood-ordning kan koste dig skattesmæk

21. marts 2012 07:39 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Robin Hood-ordning kan koste dig skattesmæk
Billede mangler

De rige skal give til de fattige.
Sådan lød Robin Hoods berømte slogan. På samme måde bør beboerne i landets rige kommuner på mere fair vis dele med de mindrebemidlede.
Det foreslår regeringen med økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) i spidsen på baggrund af et treårigt udredningsarbejde. Hun fremlægger i dag forslaget til en justering af den såkaldte udligningsordning.
Allerede nu står det dog klart, at 30 kommuner over hele landet, kommer til at give flere penge videre end de gør i dag. Og det kan betyde, at de kan blive nødt til at hæve skatten, viser beregningerne.
Eksempelvis kan beboerne i Københavns Kommune kan se frem til en skattestigning på en kvart procent, hvis regeringens forslag føres ud i livet. Endnu mere ondt kommer det dog til at gøre i Horsens. Her risikerer man et skattesmæk på 0,59 procent.
Socialdemokraternes kommunalordfører, Simon Kollerup, mener, det er alt, alt for tidligt at tale om konsekvenserne for skatteborgerne, fordi regeringens udspil nu skal forhandles bredt i Folketinget. Samtidig er op til kommunerne, der skal til lommerne, om de vil hente penge via skattestigninger. Men at “justeringen” kan komme til at koste på skattebilletten, medgiver han.
“Jeg tror på, at alle borgere i Danmark grundlæggende er solidariske mennesker. Derfor er denne her ordning fornuftig. Det er en ordning, der sikrer, at man har ens service og velfærdsniveauer rundt omkring i vores land. Det er en fin måde at gøre det på. Det tror jeg også, man vil synes i Gentofte,” siger han med henvisning til den nordsjællandske kommune, hvor en skattestignig på 0,34 procent truer.
Omfordelingen vil især komme Udkantsdanmark til gode, lyder det fra Margrethe Vestager i en pressemeddelelse forud for dialogen med forligspartierne.
“Jeg håber, partierne er enige i, det er muligt at justere udligningsordningen, så den bliver mere rimelig. Finansieringsudvalgets beregninger, som er lavet på baggrund af grundige statistiske analyser, peger bl.a. på, at vi bør flytte lidt flere penge fra de større byer til mindre byer og landdistrikterne,” siger hun.
Cirka 400 millioner kroner vil tilflyde udkantskommunerne, hvis forslaget ved tages som fremlagt.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu