Velfærdsteknologi: Robotterne vinder frem i kommunerne

29. januar 2013 06:01 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Velfærdsteknologi: Robotterne vinder frem i kommunerne
Robotter, i form af eksempelvis støvsugere, vinder mere og mere frem i kommunerne. Arkivfoto: Colourbox.
Velfærdsteknologi, robotstøvsuger

Robotter, i form af eksempelvis støvsugere, vinder mere og mere frem i kommunerne. Arkivfoto: Colourbox.

71 procent af landets kommuner forventer, at brugen af velfærdsteknologi kan sikre dem en økonomisk gevinst allerede i år.

 

66 procent af kommunerne har indført robotstøvsugere, 55 procent udstyrer de demente med GPS, 53 procent har indført løfteteknologi, og 47 procent har toiletter med skylle-, spule- og tørrefunktion.

Undersøgelsen viser desuden, at mange kommuner overvejer at indføre diverse velfærdsteknologiske tiltag i de kommende år.

Bent Greve, der er professor og velfærdsforsker på Roskilde Universitet, mener, tallene beviser, at kommunerne for alvor gør brug af redskaberne:

– For mange af teknologierne handler det ikke længere om at få dem prøvet. Lige som vi andre er gået fra skrivemaskine over PCen til tablet i dag, så er det et udtryk for, at kommunerne følger med på de her områder. Og det er også nødvendigt, både for at effektivisere servicen og fordi borgerne også gradvist vil forvente, at kommunerne følger med i udviklingen og har de hjælpemidler, det er muligt at få, siger han til Momentum.

Odense er en af de kommuner, der er med på noderne. Kommunen oprettede for knap to år siden Center for Velfærdsteknologi, der har til opgave at koordinere og støtte udvikling, afprøvning og indkøring af velfærdsteknologiske løsninger.

I Odense forventer man at kunne spare 15 millioner kroner i 2013 ved hjælp af velfærdsteknologiske tiltag. Det beløb forventes at blive større i 2014.

– Vi går ikke i gang med noget, vi ikke forventer at få gevinster ud af. Selvfølgelig bliver vi nødt til at prøve noget, men vi skal have en formodning om, at det kan løfte noget. Der er helt sikkert noget at hente, men vi skal også være skarpe på kun at vælge den teknologi, der er implementeringsparat. Ellers får vi ikke gevinsterne, siger Henriette Jakobsen, leder af Velfærdsteknologi og Digitalisering i Odense Kommune, til Momentum.

I KLs undersøgelse giver 71 procent af kommunerne udtryk for, at de i 2013 forventer at få en økonomisk gevinst ud af velfærdsteknologien.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu