ANNONCE

Rød blok: Har VK-ministre løjet om Irakkrig?

23. december 2011 10:27 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Rød blok: Har VK-ministre løjet om Irakkrig?
Billede mangler

Nye oplysninger om krigen i Irak er i dag kommet frem. Forsvarschef Knud Bartels oplyser, at danske soldater under krigen tog 500 krigsfanger, tidligere har tallet kun lydt på 200.
Om det betyder, at den gamle regerings forsvarsministre har holdt noget skjult, kan man ikke være sikker på, siger forsvarsordføreren for Socialdemokraterne.
“Det er jo det, vi skal have fundet ud af her, og jeg er glad for, at vi nu har skrevet i regeringsgrundlaget, at der skal nedsættes en undersøgelseskommision, både om grundlaget for at gå ind i Irak den gang og dernæst omkring de instrukser der er givet,” forklarer Bjarne Laustsen (S).
Bartels siger også direkte, at Danmark ikke har overholdt krigsreglerne. Blandt andet ved ulovligt at udlevere krigsfanger til de irakiske myndigheder.
“Jeg synes, det er alarmerende læsning. Det viser sig, at den tidligere danske regering ikke har haft styr på de internationale konventioner, eller i hvert fald ikke har overholdt dem,” siger forsvarsordfører for Enhedslisten, Nikolaj Willumsen (Ø).
Begge ordførere understreger vigtigheden af, at komme til bunds i sagen. Hele Irak-krigen skal endevendes i regeringens nyligt nedsatte undersøgelseskommision.
“Hver en sten må blive vendt i den her sag,” siger Bjarne Laustsen.
I Enhedslisten vil man også holde forsvarsminister Nick Hækkerup (S) op på, at sagen kulegraves.
“Vi har med menneskeskæbner at gøre, som Danmark har haft et ansvar for, og det ansvar har den tidligere regering tydeligvis ikke løftet, og det skal vi selvfølgelig til bunds i,” siger Nikolaj Willumsen.
Forsvaret siger også nu, at de omgik reglerne i Irak ved at lade britiske soldater anholde fanger, når danskere og briter fælles var på mission under krigen. Det faktum har hidtil aldrig været indrømmet.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu