ANNONCE

Rød fordel hvis 16-årige stemmer i dag

1. december 2011 10:34 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Rød fordel hvis 16-årige stemmer i dag
Billede mangler

I dag fremligger Valgretskommissionens sin anbefaling om, at unge fra deres 16-års-fødselsdag skal have ret til at stemme ved danske valg.
Det er godt nyt for regeringen, for hvis valgretsalderen var 16 år ved det netop overståede folketingsvalg, ville den røde blok have haft en fordel.
“Det er ikke givet at unge stemmer mere rødt end deres forældre gør, men i dag er det sådan, at der er en større andel blandt de unge, som stemmer på den røde blok,” siger valgforsker på Syddansk Universitet Klaus Levinsen, som har været med Valgretskommissionen, til Newspaq.
Han understreger samtidig, at det er et øjebliksbillede, som så anderledes ud i 90’erne, og derfor kan billedet også ændre sig i fremtiden.
De Konservative er imod en sænkning af valgretsalderen, og her ser man heller ikke det røde flertal, som en trussel.
“Nej det for os ikke til at ændre vores holdning. For nogle år siden var der også mange unge som stemte konservativt, og vi har altid haft den holdning, at 18 år er den rette grænse,” siger politisk ordfører Benedikte Kiær.
Ifølge kommissionen er den største fordel, at en sænkning af valgretsalderen vil give en højere valgdeltagelse.
“Når man sinker valgretsalderen blandt de yngre borgere, så stinger stemmeprocenten – altså valgdeltagelsen – fordi de 16-årige befinder sig i en mere stabil livssituation. Dermed kommer man ind i en valgvane, som holder ved igennem livet,” siger Levinsen.
I øjeblikket er der 143.600 16 og 17-årige danskere.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu