ANNONCE

Lumsk tandsygdom skjuler sig hos op mod hver anden: Sådan slipper du af med den

19. december 2017 17:14 | Af: Matias Mortensen, mm@newsbreak.dk

Op mod hver anden dansker går rundt med rodbetændelse i en tand, uden at være klar over det. Der skal for det meste en rodbehandling til for at slippe af med sygdommen.

Rodbehandling. Et ord, der nok kan jage en skræk i livet og fremkalde fantomsmerter i både gummer og pengepung på mange personer.

Men i mange er en rodbehandling den nødvendige behandling, når der er bøvl med bisserne.

Det gælder blandt andet, hvis man bliver ramt af rodbetændelseen drilsk tandsygdom, som op mod hver anden dansker ifølge Tandlægeforeningen lider af uden at være klar over det.

Rodbetændelse er en betændelse ved roden af en tand, hvor nerven er død. Betændelsen opstår hvis bakterier trænger ind i den døde nerve. Det kan ske på grund af et dybt cariesangreb, efter et slag på tanden eller revner i tanden, men det kan også ske efter en tand er blevet rodbehandlet, eller man har fået en krone.

Der er mange forskellige symptomer på rodbetændelsemen man kan også risikere at gå rundt med betændelsen uden at mærke noget. I galleriet i toppen af artiklen, kan du se hvilke symptomer, det er vigtigt at være opmærksom på.

Kan være livsfarligt

Hvis en rodbetændelse ikke bliver behandlet kan den udvikle sig til en særdeles alvorlig infektion. I værste fald kan betændelsen begynde at sprede sig i blodet, og det kan gå han og blive livsfarligt.

– I meget sjældne tilfælde kan betændelsen sprede sig, føre til voldsom hævelse og høj feber og være livstruende, fortæller Lise-Lotte Kirkevang, lektor og ph.d. fra tandlægeskolen på Aarhus Universitet.

For det meste bliver rodbetændelse heldigvis opdaget, før det kommer så vidt, og så må man altså en tur i tandlægestolen for at få en rodbehandling.

Sådan foregår en rodbehandling

En rodbehandling foregår ved, at tandlægen borer hul ned igennem tanden til tandroden. Tandnerver bliver fjernet sammen med betændelsen. Til sidst fyldes hullet i tanden og tandroden op igen.

En rodbehandling er for det meste ganske effektiv, men det lykkedes ikke altid helt, og så kan der blive brug for endnu en rodbehandling eller andre tiltag.

For det meste giver en rodbehandling ikke andre eftervirkninger en lettere smerter i et par dage.

Kilder: Tandlægeforeningen, Min.medicin.dk

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu