Røde Kors: Samme folk som blev ramt i 2004

11. april 2012 15:30 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Røde Kors: Samme folk som blev ramt i 2004
Billede mangler

Dagens yderst voldsomme jordskælv ude i Det Indiske Ocean, og den efterfølgende tsunamivarsel vækker minder om katastrofen som ramte i juledagene i 2004.
Det fortæller Dansk Røde Kors regional chef, Birgitte Ebbesen, som befinder sig i Indonesiens hovedstad Jakarta.
“Det er en landbefolkning, som er rigtig, rigtig vant til jordskælv. Altså det er jo det samme område, som blev ramt af tsunamien – som vi alle husker – i 2004. Det er nogen, som er utrolig vant til at flytte sig og leve med, at der er jordskælv,” siger hun til Newspaq.
Lige nu venter hun på seneste nyt fra sine kollegaer i Indonesisk Røde Kors, som har travlt med at finde ud af, hvor omfattende skaderne er i Sumatra.
“Det, vi ved lige nu, er, at det var et såkaldt horisontalt jordskælv. Fordi det var så stort og målte 8,7 på richterskalaen, er der stor risiko for tsunami. Men det kunne have været værre, hvis det havde været en anden type, så derfor krydser vi alle fingre lige nu for, at skaderne ikke er så omfattende” forklarer Birgitte Ebbesen.
Flere af de områder som har fået tsunamivarsel, hvor også danske turister ynder at rejse hen, vurderer regionalchefen, kan gå fri, fordi det netop er denne type jordskælv.
I det hele taget er det et område, som er vant til at jorden giver efter under dem.
“De har også huse, som er meget mere beregnet til jordskælv, end vi har i Danmark, så de ved, hvad de skal gøre. Jeg forventer og håber, at personskaden er lav, fordi de godt ved, at de skal ud af deres hus, når der er skælv. Men fordi der er så stort et skælv, så kan der godt være sket skader,” lyder det fra Birgitte Ebbesen.
Jordskælvet som ramte den 26. december i 2004 i Det Indiske Ocean var et undersøisk jordskælv, som igangsatte en serie af ødelæggende tsunamier langs med kystgrænserne i området.
Kystområderne blev oversvømmet med bølger, der var op til 30 meter høje, og mere end 225.000 mennesker i 11 lande mistede livet.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu