ANNONCE

Beskyt dig mod denne sygdom for børnenes skyld

10. september 2018 17:01 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Røde hunde er ikke en farlig sygdom for voksne, men det ér en sygdom, der kan gå hårdt ud over børn på en ganske forfærdelig måde. Derfor skal man være vaccineret mod røde hunde.

Beskyt dig mod denne sygdom for børnenes skyld
Røde hunde kan ramme børn hårdt, inden de er født.

Børnesygdommen røde hunde er til alt held stort set udryddet i Danmark. Statens Serum Insitut skriver, at sygdommen har været nærmest udryddet her til lands i en række år, og der er eksempelvis kun anmeldt seks tilfælde af gravide med sygdommen siden 1996.

Som sådan er sygdommen i øvrigt ikke farlig, afhængigt af hvem den rammer. Ifølge Statens Serum Institut kommer de fleste sig over sygdommen i løbet af fem til 10 dage. Men bliver du smittet som gravid, er det en anden historie. Det kan du læse mere om længere nede i artiklen.

Symptomer på røde hunde er irriterende øjne med rødme, feber og andet, man kan læse mere om hos Statens Serum Institut. Man kan opleve udslæt i en rødbrund farve, der er karakteristisk for sygdommen.

Det vigtigste, der er at sige om sygdommen er, at et samfund som Danmark mere eller mindre har bekæmpet sygdommen, og at det eneste, der skal til, for at sygdommen forbliver sjælden er, at børn bliver vaccineret.

MFR-vaccinen, der er en del af børnevaccinationsprogrammet, beskytter således mod røde hunde, og får dit barn den vaccine, bør du ikke frygte sygdommen.

Hvorfor får man røde hunde?

Ifølge Sundhed.dk får man røde hunde, hvis man bliver smittet med en virus. Det kan være, hvis der bliver hostet i ens nærhed. Sygdommen bliver spredt med små spytdråber.

Da der ikke findes nogen behandling af sygdommen, der kan dræbe den virus, sygdommen kommer med, er det vigigt at være vaccineret.

Røde hunde på engelsk

Røde hunde kaldes på engelsk enten ved det latinske navn – rubella – eller “german measles,” ifølge Sundhed.dk.

Gravid med røde hunde

Hvis du som gravid får rubella, risikerer du abort eller varig fosterskade. Fosterskaderne betyder, at barnet kan blive ramt af nedsat hørelse. Der er ingen effektiv behandling, hvis man som gravid får sygdommen, men det er værd at huske, at de fleste er vaccineret mod sygdommen i barndommen.

Voksne med røde hunde

Røde hunde er ikke en sygdom, der kun rammer børn, men da børn bliver tilbudt vaccine mod sygdommen, via MFR-vaccinen, og da sygdommen næsten er udryddet i Danmark, er det svært at blive ramt af sygdommen i Danmark. Ifølge Statens Serum Insitut findes sygdommen dog både i Asien, Afrika og europæiske lande med lav vaccinationsdækning blandt visse befolkningsgrupper.

Fakta

Børnesygdomme

Der findes forskellige typer af børnesygdomme i Danmark. Der er de klassiske, man kan blive immun overfor, hvis man overlever smitte, og en del af dem hænger sammen med de børnesygdomme, der er en del af børnevaccinationsprogrammet.

Der findes også andre sygdomme, der primært rammer børn. Du kan læse mere om dem ved at følge de nedenstående links til vores artikler om emnet.

Difteri
Stivkrampe
Polio
Kighoste
Hib meningitis
Meningitis via pneumokokbakterien
Mæslinger
Fåresyge
Røde hunde
Livmoderhalskræft
Hånd-fod-mund-syge
Skoldkopper

Kilder: SST Sundhed.dk – Sundhed.dk

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu