Røgalarm redder ældre mand fra den visse død

16. december 2016 16:47 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

Natten til fredag blev en ældre mand reddet af sin røgalarm.

En røgalarm kan redde liv. Det er ikke blot en kampagne, det er også virkelighed.

Beredskabsstyrelsen har i november iværksat en større kampagne for at få danskerne til at købe røgalarmer til hjemmet.

Sådan en havde en ældre mand fra Billund heldigvis investeret i. Havde han ikke gjort det, ville han efter al sandsynlighed ikke være her til at fejre julen.

– Vi får en melding om en brand klokken 00.12 natten til fredag, siger beredskabsinspektør og indsatsleder hos Trekantbrand, Jan Nielsen, til Newsbreak.dk.

En nabo til den ældre mand, der bor Ved Åen i Billund, havde opdaget røg og flammer fra hans lejlighed og alarmerede brandvæsenet.

Opstod på køkkenbordet

Da brandvæsenet når frem, har lejlighedens beboer dog allerede slukket branden, der var opstået på et køkkenbord.

– Men han var godt sodsværtet, og han havde tredjegradsforbrændinger på fødderne, siger Jan Nielsen.

Forinden var manden blevet vækket af sin røgalarm, og på den måde undslap han både flammer og den livsfarlige røg i tide.

I sidste øjeblik

– Hvis der var gået mange flere minutter var lejligheden blevet overtændt, siger Jan Nielsen, der giver røgalarmen ‘skylden’ for, at det ikke gik så galt.

Den noget påvirkede beboer blev hjulpet til sprøjten, hvor han fik førstehjælp ind til ambulancen kom og kørte ham til Kolding Sygehus.

Der er ifølge indsatslederen ingen tvivl om, det var røgalarmen, der reddede mandens liv.

– Han var død af kuliltene, siger han.

Jan Nielsen formoder, at det var en juledekoration, der var årsagen til branden.

Køb en røgalarm

På Beredskabsstyrelsens hjemmeside kan man i forbindelse med kampagnen læse meget mere om røgalarmer.

Der findes to slags alarmer – så er det op til dig, at vælge den røgalarm, du synes passer:

Ionisk røgalarmer, eller ioniserende røgalarmer, måler den elektriske modstand i luften. Det betyder, at de ikke kun reagerer på synlig røgdannelse, men også på usynlig røg. Ioniske røgalarmer betragtes som bedst egnede til at opdage åbne brande med adgang til ilt, det kan for eksempel være fedtbrande, brande i papirkurve, fjernsynsbrande og lignende.

Optiske røgalarmer virker ved at måle røgdannelsen ved hjælp af et fotocellesystem. Denne type alarm måler antallet af røgpartikler i luften ved hjælp af gennemlysning med infrarødt lys. Optiske røgalarmer er bedst, når det drejer sig om ulmende brande, eksempelvis fra en cigaretglød eller fra overophedede el-ledninger.

Sådan fungerer den

En røgalarm fungerer således, at den registrerer, når røgen rammer loftet og derefter ”glider” ind i alarmen. Røgalarmen bør derfor altid placeres i loftet, for det er her, røgen stiger op. Den bedste placering er midt i loftet og ikke ude i hjørnerne. Ved loft til kip eller skrå vægge placeres røgalarmen en meter fra det højeste punkt og så vidt muligt midt i rummet.

Placeres røgalarmen andre steder end i loftet, nedsættes effektiviteten. Er den f.eks. placeret på væggen, eller ligger den på et bord eller et skab, skal en meget større del af rummet være fyldt med røg, før den begynder at bippe, står der blandt andet på hjemmesiden.

Derudover kan du på hjemmesiden finde mange informationer om røgalarmer.

Røgalarmer redder liv er kampagnens overskrift.

Ifølge indsatsleder Jan Nielsen var det nøjagtig det, der skete i Billund natten til fredag.

(Kilde: Beredskabsstyrelsen)

Fakta

Hold din røgalarm ved lige

Røgalarmer skal testes

Dine røgalarmer bør testes jævnligt, helst en gang om måneden. Har du været væk fra dit hjem i en længere periode, bør du altid teste dine alarmer. Batteriet kan være brugt op, uden at du har hørt den advarselslyd, der indikerer, at der snart ikke er mere strøm på batteriet.

Batteriskift og levetid for røgalarmer

Når batteriet i røgalarmen er ved at løbe tør for strøm, vil røgalarmen komme med opmærksomheds-bip med jævne mellemrum. Dette kan vare i op mod 30 dage. Når røgalarmen bipper for lav batterispænding, bør du straks udskifte batteriet.

Nogle røgalarmer har et indbygget batteri med en levetid op til ti år. Disse batterier kan og skal ikke skiftes. Når røgalarmer med indbygget batteri bipper for lav batterispænding, skal hele røgalarmen udskiftes. Røgalarmer bør i øvrigt udskiftes med cirka ti års mellemrum, uanset om de har indbygget batteri eller ej. Udskift derfor dine røgalarmer, hvis de er mere end 10 år gamle.

Sådan testes røgalarmen

Røgalarmen vil altid være forsynet med en testknap. Når du trykker på knappen, vil der komme et bip, hvis røgalarmen stadig virker. Et tryk på testknappen simulerer, at der kommer røg ind i røgalarmen.

Rengøring

Ligesom testning bør røgalarmer også rengøres med jævne mellemrum. Fjern støv med en børste eller støvsuger, og rengør alarmen med en blød, fugtig klud.

Hvis alarmen bipper, uden at der er brand

Der kan være flere årsager til, at røgalarmer begynder at bippe, selvom der ikke er brand. F.eks. kan damp fra badeværelset eller mados fra køkkenet aktivere alarmen. I sådanne tilfælde er det en god idé at lufte ud ved at åbne vinduerne og evt. vifte omkring røgalarmen med en avis eller lign.

Røgalarmer kan også gå i gang, når der er meget støv i luften, f.eks. i forbindelse med slibearbejde, og støv kan også med tiden trænge ind i alarmen. I sådanne tilfælde fjernes støvet bedst med en støvsuger.

Hvis røgalarmen bliver ved med at gå i gang, uden at du kan finde en årsag, bør den udskiftes.

(Kilde: Beredskabsstyrelsen)

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu