Romantisk ridt med benspænd

15. marts 2013 17:08 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Romantisk ridt med benspænd
Billede mangler

At se en mand rejse sig af sadlen og skyde sig af for at vinde en spurt med en topfart på den hårrejsende side af 70 km/t bliver sjældent nogen ultimativ våd drøm for en arrangør af en cykelklassiker.

 

Det er formentlig en letbitter pille at sluge, når man som den britiske eks-verdensmester Mark Cavendish har speed, spidse albuer og dødsforagt som sit adelsmærke. Men den 104. udgave af forårsbebuderen Milano-Sanremo vil forme sig som en indædt kamp mellem de tungeste spurtkanoner overfor de modige og og anderledes risikovillige angribere, som i den moderne, hyperkontrollerede cykelsport er blevet en truet race.

For fem år siden førte et stenskred på den billedskønne kystvej mod Sanremo løbsdirektør Mauro Vegni i kreativ tænkeboks. Han tog chancen, dirigerede feltet skarpt ind i landet, igennem en trangbrystet bue, videre op ad La Mànie og vips, så havde det kære gamle væddeløb pludselig fået et nyt og andet liv.

Det var sikkert derfor, Mark Cavendish allerede i sidste uge talte sig selv ned og baglæns ud af favoritflokken. Noget af et særsyn for en fartraket, der ellers har indledt sæsonen overbevisende. Og som trods alt har vundet det 298 km lange løb så sent som i 2009.

»Det er et andet løb nu. Da jeg vandt, blev La Mànie stadig set som en lille ubetydelig afstikker, sådan er det ikke mere, konstaterede Cavendish overfor Cycling Weekly.

Den nyfundne rynke på vejen mod badebyen Sanremo er blevet en slags sprinternes kirkegård. Og Cavendish taler af erfaring eftersom han sidste år måtte se løbet være kørt med 94 km tilbage og en front, hvor aggressorer som Vincenzo Nibali, Fabian Cancellara og den australske sensationsvinder Simon Gerrans havde helt anderledes frit spil uden en lang række af de hurtigste folk at bekymre sig om.

»La Mànie er blevet et nyt knudepunkt i løbet. Derfor kommer vores hold formentlig heller ikke til udelukkende at køre for Cavendish. Vi kan vælge at sende Sylvain Chavanel med i et tidligt udbrud, og vi kan måske endda køre for Tom Boonen, der lige nu virker mere opsat end »Cav«. siger QuickStep-sportsdirektør Brian Holm, der ikke vil lægge for meget i sidste års skuffelse.

»Cavendish gik sukkerkold, da de ramte La Mànie og var ikke i samme form, som han er i nu. Men når det er sagt, er der altså meget, som skal gå op i en højere enhed, hvis han skal vinde.«

Også Holm peger på Peter Sagan som altoverskyggende favorit. Den 23-årige slovak har værktøjet i orden. Sagan, sidste års vinder af den grønne trøje i Tour de France, har råstyrke nok til at stå den lange distance og teknikken til at holde sig helt fremme, når de forreste i feltet efter forceringen af Poggio stigningen tager det store dyk ned mod Sanremo med tungen lige i munden og maxpulsen hamrende bag øjenæblerne.

»Peter Sagan er ubetinget manden, der skal slås. Men jeg synes nu også André Greipel og Thor Hushovd så velkørende og stærke ud i Tirreno-Adriatico i sidste uge, så de kan sagtens være der i finalen også,« pointerer Brian Holm.

En helt anden karakter på rollelisten vil være det schweiziske wattmonster Fabian Cancellara. Den store schweizer med gladiatortilnavnet Spartacus har allerede krydset klinger med Sagan tidligere på måneden i det toscanske grusvejsinferno Strade Bianchi. Her agerede Sagan skytsengel for team-kollega Moreno Moser med Cancellara ubekvemt fanget i en gang klæbende talentmasse.

»Jeg vil køre mit løb, og Cannondale vil køre deres. Men det er helt sikkert, at jeg ikke kommer til at trække ryttere med hele vejen med til stregen ligesom sidste år, hvis vi skulle slippe væk. Jeg har min idé om, hvordan jeg vil køre løbet. men den holder jeg for mig selv,« siger Cancellara, der i 2008 formåede at snyde sprinterne og slå Filippo Pozzato og Philippe Gilbert.

Fakta om Milano-Sanremo

Cykelsportens længste endagesløb med 298 km. UCI har dispenseret for reglen om max 250 km.

Kørt første gang i 1907. Har undergået en del forandringer i et forsøg på at dæmme op for sprinternes dominans.

I 2008 blev den lille ondartede rampe La Màrne blevet føjet stigninger som Cipressa og Poggio.

Blandt tidligere vindere på årets startliste finder man Fabian Cancellara, Mark Cavendish, Filippo Pozzato, Simon Gerrans, Matt Goss og Alessandro Petacchi.

Deltagende danskere i år: Lars Bak (Lotto) og Matti Breschel, Jonas Aaen og Mørkøv, alle Team Saxo-Tinkoff.

Favoritter:

Peter Sagan (Cannondale) ******

Matt Goss (Greenedge) ****

Fabian Cancellara (RadioShack) ****

Philippe Gilbert (BMC) ***

Filippo Pozzato (Lampre) ***

Vincenzo Nibali (Astana) **

Mark Cavendish (QuickStep) **

Moreno Moser (Cannondale) *

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu