ANNONCE

Frygtet sygdom dræner kroppen for væske: Sådan undgår du et festfyrværkeri i undertøjet

19. november 2018 06:03 | Af: Jon Tolstrup Jensen, jj@newsbreak.dk

Den voldsomme sygdom kan tvinge dig til en indlæggelse.

Senest har stakkevis af hotelgæster måtte kapitulere til toilettet efter at være blevet ramt af den frygtede roskildesyge.  Det kan være svært at forstå, hvad roskildesyge egentlig er – derfor har vi samlet en guide, der gerne skulle forklare, hvad det er egentlig er.

Sygdommen er kendt som roskildesyge, fordi den første gang blev registreret i 1936. Og ja, det var i byen Roskilde, at tilfældet blev registreret. Rent teknisk er sygdommen også kendt som norovirus.

Hvorfor er roskildesyge i fødevarer?

Sygdommen kan opstå lige fra produktionen af fødevarer til den ligger på tallerkenen foran dig. Det skyldes, at sygdommen ofte spredes via forurenet vand eller hvis en syg medarbejder overfører sygdomsbakterier til maden.

Det er særligt på buffeter og andre steder, hvor der er mange i kontakt med fødevarerne, at du er i risikogruppen for at blive ramt af roskildesyge.

Hvor nemt smitter roskildesyge?

Sygdommen er meget smitsom.  Får du bare i kontakt med ganske få partikler, så kan du både smitte og blive smittet. Det er normalt, at 30 til 80 procent af dem, der bliver smittet også bliver syge. Smitten sker særligt gennem direkte eller indirekte kontakt med afføring eller afføring fra en person. Det betyder i praksis, at har en person ikke fået vasket hænderne ordentlig efter et toiletbesøg, så er du i risikogruppen. Men det kan også være, at vedkommende bare har rettet på sit undertøj eller har ordnet vasketøj.

Sygdommen kan også smitte indirekte – det er særligt i køkkener, hvor der er meget udstyr, der løbende skal gøres grundigt rent. Norovirus kan smitte i op til 48 timer efter, at man er blevet rask. Fødevarestyrelsen oplyser på sin hjemmeside, at op mod halvdelen af alle fødevarerelaterede sygdomme skyldes norovirus.

Hvad er symptomerne på roskildesyge?

Hvis du er ramt af roskildesyge, så er symptomerne meget tydelige. Du vil opleve kvalme, pludselig og voldsom opkastning, vandig diarré, mavepine og mavekramper. Der er også andre, der vil opleve, at de får let feber, kuldegysninger, hovedpine og ikke mindst smerter i led og muskler.

Der vil typisk være en periode, hvor du er smittet af sygdommen, inden den bryder ud. Man vil typisk opleve at være syg i 24 til 60 timer. I løbet af den sygeperiode vil man opleve, at der er et stort væsketab. I yderste tilfælde kan man blive nødsaget til at lade sig indlægge for at få væsketilførsel. Der er tidligere registreret dødsfald efter væskemangel, men dette er yderst sjældent – og rammer oftest ældre, syge og svækkede personer.

Hvordan undgår man at blive syg af roskildesyge?

Du skal aktivt vaske hænder grundigt. Du bør ikke lave mad til andre, hvis du er smittet. Du skal skylle al mad grundigt før brug – særligt frugt og grønt. Du skal koge frosne bær.

I galleriet øverst kan du se, hvilke fødevarer der særligt smitter.

Fakta

Omgangssyge har fået navn efter Roskilde

I Danmark kaldes sygdom med norovirus for “roskildesyge”, fordi det første danske sygdomsudbrud var i Roskilde i 1936. Her blev en tredjedel af Roskildes indbyggere ramt af let feber, svimmelhed, opkastning og diarré. Epidemien i Roskilde blev omtalt i Ugeskrift for Læger i januar 1936, og her brugtes navnet Roskildesyge for første gang.

Undgå norovirus

God køkkenhygiejne og god personlig hygiejne ved madlavning er nøgleord, hvis du vil undgå at blive syg af norovirus og undgå at smitte andre med norovirus. For eksempel bør du altid skylle frugt og grøntsager grundigt og vaske hænder hyppigt ved madlavning.

Norovirus er meget modstandsdygtige og tåler for eksempel frysning og de fleste kemiske behandlingsprocesser. Men norovirus overlever ikke kogning eller klor i høje koncentrationer.

Kog frosne hindbær

Fødevarestyrelsen anbefaler generelt, at man giver frosne hindbær et opkog i et minut. Baggrunden for denne anbefaling er, at der har været flere tilfælde af roskildesyge hos hospitalspatienter, restaurantgæster og private, der har spist frosne hindbær fra udlandet. Når man koger bærrene, fjerner man norovirus.

Undgå at lave mad ved sygdom

Hvis du er syg af norovirus og umiddelbart efter, du har været syg, bør du ikke tilberede mad til andre mennesker. Du kan nemlig smitte andre via fødevarer.

Restauranter, kantiner og butikker skal være meget opmærksomme på, at en syg medarbejder kan sprede virus. Ifølge fødevareloven må personer, der kan overføre smitte, ikke have med fødevarer at gøre.

Har du roskildesyge?

Hvis du er syg af norovirus, er symptomerne kvalme, vandig ikke-blodig diarré, pludselig opkast, mavepine og mavekramper. Nogle får også lav feber, kuldegysninger, hovedpine og smerter i led og muskler.

Der går gerne fra 12 til 48 timer, fra et menneske er smittet med norovirus, og til sygdommen bryder ud. Du er typisk syg i 24 til 60 timer.

Norovirus smitter både direkte fra person til person via opkast eller afføring og indirekte via for eksempel grydeskeer, håndtag, vand og fødevarer.

Normalt bliver mellem 30 procent til 80 procent af de, der udsættes for smitte, syge.

Hvilke fødevarer kan du blive syg af?

Alle fødevarer, som kommer i kontakt med virus, kan gøre dig syg. Virus kan forurene fødevarerne i alle led fra produktion til servering. Det sker oftest ved brug af forurenet vand eller ved smitteoverførsel fra en syg medarbejder.

Fødevarer, der har givet udbrud af roskildesyge, er skaldyr, især rå østers, salat, frosne hindbær, delikatesse mad, bageriprodukter og drikkevand. Ofte er norovirus et problem på sygehuse, plejehjem og i institutioner. Sygdomsudbrud er også almindelige, hvor der indtages fælles måltider, som i kantiner og restaurationer.

/ritzau/

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu