ANNONCE

Rotte-tid: Sådan kan du forebygge besøg af bæsterne

26. september 2019 18:28 | Af: Keld Stampe, ks@newsbreak.dk

Det er nu rotterne, begynder at søge efter varme redepladser. Se her, hvad man selv kan gøre for at undgå dem.

At rotter er en plage og et skadedyr, står ikke til diskussion. De findes overalt – ikke mindst i vore kloaksystemer, og er derfor de rene bakteriebomber. Det betyder, at de kan overføre et hav af sygdomme til mennesker. Ifølge Bolius ikke mindre end 55 af slagsen. Dermed udgør rotter en reel sundhedsrisiko i såvel byen som på landet.

I galleriet ovenforkan man se en række gode råd fra Bolius, til hvad man selv kan gøre for at undgå rotter i hjemmet.

Den værste af disse sygdomme, bortset fra pest, som heldigvis ikke længere ses på vore breddegrader, er leptospirose, herunder Weils syge, der smitter via urin fra rotter og mus. Den er dødelig i 5-15 procent af tilfældene.

Artiklen fortsætter under videoen

Det har desværre vist sig umuligt at udrydde rotter, som er utrolig tilpasningsdygtige. Bestanden har endda siden slutningen af 1980’erne været stigende, selvom myndighederne tager kontrollen og bekæmpelsen af dem særdeles alvorlig.

Skader på bygninger

Rotter er ikke kun skadedyr, fordi den kan bære på smitte. De kan også anrette skade på bygninger og installationer med deres gnaven. Med deres store fortænder kan de nemlig gnave sig igennem stort set alle materialer, som er blødere end marmor.

Det betyder alt i alt, at rotter kan være nogle dyre bekendskaber. For eksempel når deres gnaven går ud over el-installationer og forårsager brand. Eller når de i landområderne æder eller forurener fødevarer og dyrefoder.

Søger mod varmere steder

Det er altså nogle bæster, vi helst skal undgå at få indenfor dørene, og da kalenderen meget snart viser oktober, og der dermed også er risiko for, at den første nattefrost sætter ind, skal vi være særligt opmærksomme. Det betyder nemlig, at rotterne nu vil søge mod varmere steder for at bygge rede.

Har de held med det, kan de yngle hele året. Forsøg har vist, at et enkelt rottepar kan blive til flere end 850 individer på blot ét år, såfremt betingelserne er rigtige.

Derfor er det både vigtigt ikke at tiltrække rotter samt at forebygge, at de rykker indenfor, såfremt de alligevel skulle komme.

 

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu