ANNONCE

Rovmorder skyldig i drab på tre

26. marts 2021 09:45 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk og Ritzau Info

Flertal af dommere og nævninger stemmer for, at 28-årige James Schmidt også skal dømmes for et tredje drab

Rovmorder skyldig i drab på tre
De ældre mennesker blev dræbt i deres lejligheder i samme boligblok på Vangehusvej på Østerbro i København. Foto: Philip Davali/Scanpix

Østre Landsret har fredag kendt 28-årige James Schmidt skyldig i drab på tre pensionister. I byretten blev han frifundet for et af drabene, men landsretten har vurderet beviserne anderledes.

Ud over drabene på 81-årige Inez Hasseblad og 80-årige Peter Jensen Olsen er Schmidt også kendt skyldig i drabet på 82-årige Eva Hofmeister.

Tydeligt berørt tv-kendis

På tilhørerrækkerne blev Malene Hasselblad, som er datter af af den dræbte Inez Hasselblad, tydeligt berørt, da retsformand Bo Østergaard læste kendelsens konklusion op.

Hun kan tilskrives en betydelig del af æren for, at den historiske drabssag blev opklaret. Det var nemlig hendes undren over nogle transaktioner på Inez Hasselblads konto efter hendes død i marts 2019, som fik sagen til at rulle.

I første omgang blev Inez Hasselblads dødsfald nemlig ikke anset som mistænkeligt.

Men da politiet begyndte at kigge nærmere på henvendelsen fra Malene Hasselblad, førte sporet til James Schmidt. Han blev anholdt i en biograf, hvor han netop havde brugt kortet.

Dræbt ved kvælning

Politiet gik derefter i gang med at gennemgå tidligere dødsfald i boligkomplekset på Østerbro, hvor Inez Hasselblad boede, og om der var sket misbrug af deres betalingskort efterfølgende.

Det mundede ud i, at Schmidt blev sigtet for yderligere to drab. Ud over drabet på Inez Hasselblad blev han sigtet for at have dræbt Peter Jensen Olsen og Eva Hofmeister.

Obduktioner af Hasselblad og Olsen viste, at de havde været udsat for kvælning ved kværkning. Ved kværkning bruger en person sine hænder til – med et greb om halsen – at slå et andet menneske ihjel.

Men Eva Hofmeister blev aldrig obduceret, fordi mistanken om, at hun var blevet dræbt, først opstod mere end en måned efter hendes død. I mellemtiden var hun blevet kremeret.

En af de ni nævninger og en af de tre dommere i landsretten mente ikke, at der var ført tilstrækkelig bevis for, at James Schmidt også kunne dømmes for drabet på Eva Hofmeister. Men et klart flertal stemte for, og derfor er Schmidt kendt skyldig.

Landsretten vil senere tage stilling til straffen i sagen. Den vil formentlig blive som i byretten, hvor den lød på fængsel på livstid.

James Schmidt hed tidligere Lual Lual og blev i by- og landsret i en tidligere sag idømt forvaring – altså indespærring på ubestemt tid – for voldtægt og drabsforsøg. Men Højesteret mente, at hans unge alder – 17 år – talte imod, og ændrede dommen til syv års fængsel

Fakta

Gennemgribende psykopatiske træk

Det er ikke første gang, den unge mand stifter bekendtskab med retssystemet. Læs mere om ham og hans fortid her:

* Kom til Danmark fra Sudan i 1999, da han var syv år gammel. Han har boet i blandt andet i Nakskov, Holbæk og København.

* Som tiårig blev han mistænkt for at have forsøgt at voldtage en seksårig pige og blev anbragt på en institution. Senere kom han i plejefamilie.

* Da han var 14 år, blev han sigtet for voldtægt og anbragt på en lukket institution. Flere gange måtte han flyttes på grund af konflikter.

* Et par år senere – da han var 17 år – blev han sigtet for endnu en voldtægt. Offeret var en 14-årig pige, som var på besøg hjemme hos ham.

* Han blev varetægtsfængslet, og under sin fængsling i en lukket institution i København fik han besøg af en af sin mors veninder.

* I et besøgsrum forsøgte han at kvæle og voldtage kvinden, som undervejs mistede bevidstheden, men som endte med at overmanden teenageren.

* Episoderne førte til, at han blev tiltalt for voldtægt, voldtægtsforsøg og drabsforsøg. Han blev idømt forvaring i Københavns Byret i 2011 – formentlig som den hidtil yngste i Danmark.

* Dommen blev senere stadfæstet af Østre Landsret.

* Men i 2012 valgte Højesteret at ændre dommen til en fængselsstraf på syv år. Den dømtes unge alder talte imod en forvaringsdom, mente Højesteret.

* Under sin afsoning tog han kvælertag på to fængselsbetjente i Herstedvester Fængsel. Han blev senere dømt for overfaldene.

* Efter sin afsoning har den nu 28-årige mand blandt andet boet hos sin mor på Østerbro i København – i samme bebyggelse, som drabene på ældre mennesker blev begået.

* Ældre beboere fra bebyggelsen har under retssagen været indkaldt som vidner, hvor de har fortalt, at den unge mand har været yderst opsøgende. Han har ringet på hos dem, fulgt efter dem og ringet til dem.

* Den 28-årige har angiveligt forsøgt at skabe sig en musikkarriere. Han har lavet musikvideoer og har været manager for musikere.

* En mentalundersøgelse har konkluderet, at han er svært afvigende, har gennemgribende psykopatiske træk og udviser en grov ligegyldighed over for andres følelser.

* Han har under retssagen nægtet sig skyldig i drab, men har erkendt at have misbrugt sine ofres betalingskort på blandt andet biografbilletter, cafébesøg og taxakørsel.

Kilder: Ritzau, Berlingske og Ekstra Bladet.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu