Royal konfirmation: Kronprins Frederik har vigtig rolle

31. august 2019 14:32 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Er fadder til norsk prinsesse.

Lørdag bliver den norske prinsesse Ingrid Alexandra konfirmeret, og på gæstelisten er den danske Kronprins Frederik, kronprinsessen og parrets ældste barn Prins Christian.

Det er ikke tilfældigt eller et mediestunt. Ved Ingrid Alexandras dåb blev den danske kronprins nemlig valgt som en af prinsessens seks faddere. Han kunne desværre ikke deltage, da barnedåben lå meget tæt på datoen hvorpå, han selv skulle giftes i 2004.

Prinsesse Ingrid Alexandra er prins Haakon og prinsesse Mette-Marits ældste barn. Hun er nummer to i den norske tronfølge.

Hun er en meget aktiv pige, der allerede har været med på flere officielle opgaver.

Især er miljø noget, prinsessen bruger meget tid på. Hun fik lov til at døbe et af Norges nyeste forskningsfartøjer, hvis formål var at indsamle nyt data, der kan vise, hvordan klimaforandringerne påvirker havet og dets liv.

– Jeg interesserer mig meget for havet og klimaforandringerne. Det er en vigtig grund til, at jeg ville døbe skibet, sagde prinsessen, ifølge Kongehuset, på dagen.

Sådan forløber dagen

Prinsessens store dag begyndte officielt ved middagstid lørdag. Klokken 12 blev hun, som den eneste, konfirmeret i Slotskapellet på Det Kongelige Slot i Oslo. Inden blev familien og tilstedeværende faddere dog foreviget af en fotograf.

Efter selve ceremonien har kong Harald og dronning Sonja inviteret til frokost i anledningen af prinsesse Ingrid Alexandras konfirmation. Ved frokosten vil også det resterende af prinsessens familie, sin far kronprins Haakon, mor kronprinsesse Mette-Maritt og lillebror prins Sverre-Magnus deltage.

Fakta

Konfirmationen, Prinsesse Ingrid Alexandra

Procession og indgangssalme

Nådehilsen og samlingsbøn

Bønnekald: Kyrie

Lovsang: Gloria

Tekstlæsning
Salme 121
Af Sametingets præsident Aili Keskitalo

Korsang
Salme 8

Tekstlæsning
1 Kor. 13, 7-13
Af prinsesse Märtha Louise

Salme

Tekstlæsning
Joh 4, 4-15
Af sognepræst Karoline Astrup

Prædiken

Poesislam
Af Evelyn Rasmussen Osazuwa

Påmindelse om dåb og bøn for konfirmanten

Solosang
Af Maria Solheim

Francis af Asissis bøn
Af H.K.H. Prinsesse Ingrid Alexandra

Bønnesalme

Bøn

Bøn og belysning
Faddere og konfirmandens søskende tænder stearinlys

Korsang

Konklusionssalme
Velsignelse og udgangsprocession

Kilde: Kongehuset.no

Ifølge kongehusekspert og historiker Sebastian Olden-Jørgensen viser kronprinsparrets invitation, at der er et tæt forhold mellem det norske og danske kongehus. Især fordi Prins Christian er inviteret med. Det siger han til BT lørdag.

– Det er selvfølgelig et udtryk for nærhed og påskønnelse og lidt mere intensive forbindelse end bare det formelle, siger han.

Du kan i øvrigt læse Kongehusets egen beskrivelse af konfirmationen her (på norsk)

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu