Rygning forøger risiko for andet og mere end bare kræft

27. marts 2018 14:01 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Der er tale om et irriterende problem i din hverdag, hvis du bliver ramt af det.

Rygning forøger risiko for andet og mere end bare kræft
Hvis du er ryger, og mangler du en god grund til at stoppe, er her endnu en. Arkivfoto.

Ingen bør efterhånden være i tvivl om, at det er usundt at ryge. Nu viser det sig dog, at rygning rammer andet end “bare” lunger og hjerte. DR skriver, at din hørelse også er i fare, når du ryger.

Det er konklusionen på et studie, japanske forskere har udført blandt 50.000 personer. Det viser, at rygere har en forhøjet risiko for at få endsat hørelsen.

– Det er en god undersøgelse, der ved at følge personerne i op til otte år med helbredsundersøgelser og høremålinger påviser, at rygere udvikler større høretab, og at høretabet bliver større, jo mere man ryger, forklarer Michael Gaihede, der er overlæge ved Ørenæse-hals-afdelingen på Aalborg Universitetshospital, til P1 Morgen..

Årsagen er, at røgen fra cigaretterne kan give åreforkalkning, der går ud over dine ører.

Studiet konkluderer at rygning medfører en forøget risiko for tab af hørelsen.

Der er til gengæld godt nyt til dem, der gerne vil stoppe med at ryge: Ifølge studiet falder risikoen for tab af hørelse kort tid efter, at man har lagt tobakken på hylden.

Nye regler?

Forskerne lægger i øvrigt op til, at man bør undersøge fænomenet yderligere for at sikre, at rygning vitterligt kan gøre din hørelse dårligere.

Er det tilfældet, bør man i samfundet begynde at diskutere problemet på lige fod med andre sygdomme, der følger med rygning, lyder det fra forskerne bag undersøgelsen.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu