S anklager V for at tage Grønland som gidsel i politisk drilleri

6. februar 2013 09:56 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
S anklager V for at tage Grønland som gidsel i politisk drilleri
Billede mangler

Socialdemokraternes næstformand, Mogens Jensen (S), og Siumuts Doris Jakobsen retter i dagens kronik i Berlingske en kras kritik af Venstre, som de beskylder for at være både hykleriske, manipulerende og uanstændige i den ophedede debat om den meget omtalte grønlandske storskalalov.

 

Ifølge de to kronikforfattere bør Venstre indstille skytset mod regeringen og i stedet udvise respekt for selvstyreloven, som blev vedtaget under VK-regeringen.

– Socialdemokraterne og Siumut har været loyale samarbejdspartnere for VK-regeringen om Grønland igennem alle de år, VK havde ansvaret. For Rigsfællesskabet er for vigtigt til at blive brugt til indenrigspolitisk drilleri, står der i kronikken.

Mogens Jensen og Doris Jakobsen kalder det blandt andet hyklerisk, at Venstre anklager regeringen for ikke at ville investere Grønland.

– Et hykleri, der ikke mindst består i, at dengang VK-regeringen var så velkørende, at den kunne »købe hele verden«, anvendte de ikke én eneste øre til det grønlandske ønske om at starte et nyt erhverv via minedrift.

I kronikken bliver Venstre også beskyldt for at manipulere.

– … helt åbenlyst bliver forsøget på V-manipulation når partiet antyder, at Danmark kan komme til at betale sundhedsudgifter for udenlandske arbejdere, der måtte komme til skade i forbindelse med minearbejde i Grønland. Det er jo absurd, når sundhedsvæsenet for længst er overført til Selvstyret, står der i kronikken, hvor de to forfattere kommer med en direkte opfordring til Venstre.

– Vi opfordrer derfor Venstre til at stoppe deres uværdige gidseltagning af Grønland og grønlændernes fremtid i en indenrigspolitisk vendetta mod den danske regering.

Over for Berlingske Nyhedsbureau uddyber Mogens Jensen sin kritik af Venstres ageren, som han frygter kan få store konsekvenser for både Grønland og Danmark.

– I sidste ende kan det komme til at skade Grønland, for jo mere uro, man skaber omkring investeringsmulighederne i Grønland, desto færre chancer er der for, at der er internationale investorer, der vil udvikle Grønlands undergrund, der i sidste ende kan skaffe milliarder til Danmark, siger han, der samtidig glæder sig over, at Venstres Birthe Rønn Hornbech (V) ifølge Politiken for få måneder siden forlod sin post som grønlandsordfører i Venstre, fordi hun var uenig med partiets linje.

– Jeg er glad for, at Birthe Rønn Hornbech har mod og værdighed til at sige fra, siger han.

Onsdag eftermiddag skal statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i en forespørgselsdebat i folketingssalen svare på spørgsmål fra oppositionen om netop storskalaloven.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu