S forstår desperation over propfyldte sygehuse

21. februar 2013 10:35 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
S forstår desperation over propfyldte sygehuse
Billede mangler

»Det er uværdigt, og jeg forstår desperationen. Man kan ganske enkelt ikke byde syge mennesker at ligge på gangene«.

 

Det siger Socialdemokraternes sundhedsordfører, Sophie Hæstorp Andersen (S), efter Jyllands-Postens historie om, at patienter, der ligger på gangene eller er stuvet sammen på stuerne, er et problem på mange af landets sygehuse.

En rundspørge, som avisen har foretaget til regionerne, viser, at hver tredje af de medicinske afdelinger i fjor havde en gennemsnitsbelægning på over 100 procent året igennem.

»På nogle hospitaler har man institutionaliseret overbelægninger ved, at man har tape på gulvene, der indikerer, hvor sengene skal stå på gangene,« siger Sophie Hæstorp Andersen, der har følgende besked til de berørte patienter:

»Her og nu skal vi have et overblik over, hvordan kommunerne kan aflaste hospitalerne med de tilbud, de har. Samtidig får vi snart en analyse af sengebehovet, og jeg synes, det skal bruges til at gennemgå de mange hospitalsomlægninger, der har været i regionerne, så man kan se, om man har fået nogle ordentlige fysiske rammer,« forklarer sundhedsordføreren.

Danske Patienter, Dansk Sygeplejeråd og Lægeforeningen har formuleret en hjælpepakke mod overbelægning, hvor organisationerne blandt andet foreslår at stoppe nedlægningen af medicinske senge, som der er forsvundet over 1.000 af siden 2007.

Blandt punkterne i hjælpepakken er »her-og-nu stop for nedlæggelse af medicinske senge, al ledig kapacitet skal tages i brug og styrk sygeplejen i kommunerne«.

Sygehussammenlægninger og effektiviseringer i sundhedsvæsenet har betydet, at det samlede antal sengepladser er faldet fra 7.362 i 2007 til 6.275 i 2011.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu