S mister vælgere til Venstre og DF

12. februar 2013 23:18 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
S mister vælgere til Venstre og DF
Billede mangler

Det ser fortsat sort ud for Socialdemokraterne i meningsmålingerne. Vælgertilslutningen er rekordlav – og nu viser en Gallup-måling, at der bag tallene gemmer sig en massiv vælgerflugt over midten til Venstre samt Dansk Folkeparti. Omtrent to procent af den samlede vælgerbefolkning, som stemte på statsministerens parti ved folketingsvalget, ville sætte deres kryds ved Venstre, hvis der var valg i dag. For Dansk Folkeparti andrager vandringen mere end 1,5 procent. Det skriver Berlingske onsdag.

 

Ifølge Rune Stubager, der er lektor ved Aarhus Universitet og ekspert i vælgervandringer, er det især højredrejningen i den økonomiske politik, som er den udløsende faktor.

»Mange vælgere er skuffede over, at regeringen ikke har ført en venstreorienteret økonomisk politik. Og det er lidt paradoksalt, når så mange går til Venstre i stedet. Min forklaring er, at folk – når der ikke er den store forskel mellem blokkene på den økonomiske politik – i stedet kigger på nogle andre områder såsom evnen til at håndtere kriser. Og der viser studier, at de borgerlige partier har et forspring,« siger han.

Hos Socialdemokraterne tager den politisk ordfører, Magnus Heunicke (S), tallene »dybt alvorligt.«

»Alle, der mener, at vores regering er langt bedre end alternativet, må tage bestik af disse tal. Hovedfjenden for os er nu partiet Venstre, og vi må arbejde på at afsløre dem og få dem på banen med noget reelt politisk indhold,« siger han.

S og SF gik til valg på programmet Fair Løsning, hvori de lovede blandt andet millionærskat og en offentlig udgiftsvækst. Det første blev droppet – man har i stedet givet lettelser i topskatten med skattereformen i maj 2012 – og det offentlige forbrug ligger under, hvad man har lovet. Meget tyder endda, ifølge Berlingskes oplysninger, på, at man vil nedjustere forventningerne til udgiftsvæksten yderligere i forbindelse med de mange reformer i foråret, så det offentlige ikke længere skal vokse med årlige 0,8 procent. Dertil måtte finansminister Bjarne Corydon (S), som var en af hovedarkitekterne bag Fair Løsning, kort efter valget erkende over for Folketinget, at valgprogrammet var underfinansieret med mellem 22 og 39 milliarder kroner, hvis man gjorde brug af de »gængse regnemetoder«, han som minister siden har baseret regeringens økonomiske politik på.

Spørgsmål: Magnus Heunicke, når man lægger alt dette sammen, tyder det så ikke på, at I skal foretage en selvransagelse, og at I var for dårlige til at forberede vælgerne på, hvilken type regering I ville være?

»Jo, men vi har jo også sagt meget klart, at vi skulle have været bedre til at kommunikere i dagene efter valget, at det nye flertal gjorde, at vi ikke kunne få al vores politik igennem. Det har vi taget ved lære af, og nu arbejder vi videre med det lange seje træk, der handler om at vinde vælgerne tilbage ved at vise, at vi fører en ansvarlig økonomisk politik i en meget alvorlig krisetid. Ved at vise, at vi kæmper for Danmark og for velfærdssamfundet.«

I foråret vil regeringen fortsætte det reformspor, den har kørt i siden valget. Blandt andet vil SRSF-partierne finde i omegnen af en milliard kroner ved en reform af kontanthjælpen og to milliarder kroner ved en reform af SU. Det kan dog meget vel gøre det værre, forudser Rune Stubager.

»De kommer til at skære yderligere for at lette vilkårene for erhvervslivet. Det kaster benzin på løftebrudsbålet,« siger han.

Hos »hovedfjenden« Venstre glæder Heunickes pendant, politisk ordfører Ellen Trane Nørby (V), sig over Venstres stabile topform i meningsmålingerne.

»S og SF spillede ud med en gavebod før valget, som de er løbet fra. Jeg tror, at vælgerne værdsætter, at man kan stole på politikerne,« siger hun.

Spørgsmål: Men er det ikke bare, fordi I gemmer jer, og når I så skal anvise finansiering til jeres plan om offentlig nulvækst, hvor I skal tage penge fra nogle velfærdsområder, så går det alligevel op for mange, at de ikke hører hjemme hos jer?

»Der har reelt set været nulvækst i det offentlige de sidste tre år, og det har ikke bidraget til nogen velfærdsmassakre. Hvad enten vi snakker husholdningerne eller den samlede danske økonomi, så er tiden en anden i dag. Det tror jeg, at mange forstår, og jeg tror ligeledes, at vælgerne hellere vil have et ærligt svar end at få stukket blår i øjnene en gang mere.«

Af Gallup-målingen fremgår det ligeledes, at Socialdemokraterne har tabt markant flere vælgere til de borgerlige partier end til eksempelvis SF og Enhedslisten.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu