S-veteran: Dansk andel i grønlandske råstoffer skal sikres

22. januar 2013 05:13 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
S-veteran: Dansk andel i grønlandske råstoffer skal sikres
Billede mangler

Det vil være en historisk fejltagelse, hvis Danmark undlader at sikre sig en andel i de økonomiske gevinster fra Grønlands råstoffer, mener tidligere socialdemokratisk energiminister.

 

Sådan siger den tidligere socialdemokratiske energiminister og EU-kommissær Poul Nielson til Politiken tirsdag.

Han mener ikke, det er nok, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og landsstyreformand Kuupik Kleist (IA) har nedsat en arbejdsgruppe.

– Det ændrer ikke det store. Jeg taler om hardcorepenge. Erfaringerne fra andre steder tilsiger helt utvetydigt, at man skal være til stede som aktør. Man styrker sin forhandlingsposition, hvis man selv er i stand til at stille risikovillig kapital til rådighed – og det vil staten være, fortsætter Poul Nielson.

Omvendt vil han ifølge Politiken ikke gå lige så langt som formanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl (DF), der i mandagens avis meldte ud, at han vil have etableret et nyt statsligt selskab, der via et samarbejde med pensionskasser og store danske virksomheder skal finansiere udvinding af de grønlandske råstoffer.

Et politisk flertal med Dansk Folkeparti, Venstre, de Konservative og Enhedslisten vil have staten til at gå ind i Grønland for at sikre Danmark retten til at udvinde værdifulde råstoffer.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu